Індекси в Європі небагато знизилися у вівторок, подешевіли акції хімічних і комунальних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі небагато знизилися у вівторок, подешевіли акції хімічних і комунальних компаній

Фондовий ринок
102
Європейські фондові індекси знизилися у вівторок на 0,03-0,35% слідом за котируваннями акцій хімічних компаній на побоюваннях, що прибутки представників цього сектора погіршаться в умовах глобальної рецесії, повідомляє агентство Bloomberg.
Вартість акцій BASF, найбільшої у світі хімічної компанії, опустилася на 2,5%, Syngenta, що випускає добрива, - на 4,1%, Linde AG, одного з найбільших у світі виробників промислових газів, - на 4,1%.
Аналітики JPMorgan понизили прогноз прибутків представників галузі на 2010 рік у середньому на 26%, відзначивши різке зниження попиту.
Згідно з прогнозом експертів, опитаних Bloomberg, прибутки сировинних компаній, що входять у розрахунок індексу Stoxx 600, цього року знизяться на 25% після зростання на 21% в 2008 році. У цілому прибутки компаній цього індикатора, як очікується, зменшаться в 2009 році на 2,2% у порівнянні з падінням на 17% торік.
"Нам необхідно залишатися дуже обережними, - відзначає Ерік Ле Коз з Carmignac Gestion у Парижі. - Корпоративні прибутки і прогнози залишаться дуже волатильними".
Ціна паперів британської Severn Trent, що працює в сфері водопостачання, впала на 3,9%. Згідно з прогнозом компанії, скорочення попиту на її послуги приведе до скорочення виторгу в поточному фінансовому році, що завершиться 31 березня, на 20-25 млн фунтів стерлінгів ($28-35 млн).
Котирування акцій інших комунальних компаній також знизилися. Вартість паперів United Utilities Group опустилася на 3,3%, E.ON - на 2,1%.
Акції європейських виробників напівпровідників виросли за підсумками торгів на тлі даних про те, що звітність американської Texas Instruments, одного з найбільших у світі представників цього сектора, виявилася краще прогнозів ринку.
Вартість паперів STMicroelectronics підскочила на 2,9%, Infineon - на 6,4%.
"Ми вважаємо, що ринок почне відновлюватися досить швидко, - говорить Самуель Пунто з La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild. - Ми вже бачили деякі сигнали одужання. Підйом ринку може початися в наступні три-шість місяців".
Згідно з даними дослідницького інституту Ifo, індекс довіри німецьких підприємців до економіки країни в січні несподівано виріс до 83 пунктів у порівнянні з 82,6 пункту місяцем раніше. Аналітики очікували зниження індексу до 81 пункту. Таким чином, індикатор збільшився вперше за вісім місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас