Таджикистан звинувачує Узбекистан в енергетичній кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таджикистан звинувачує Узбекистан в енергетичній кризі

Енергетика
505
Таджикистан знов почав масові відключення електроенергії, звинувативши сусідній Узбекистан в політично мотивованій відмові забезпечити транзит електрики з Туркменії. Офіційний Ташкент відмовився від коментарів, передає Reuters.
Відносини союзників по СНД давно затьмарені взаємними претензіями, тоді як Узбекистан залишається єдиним джерелом постачань газу до Таджикистану і ключовим транзитним пунктом. Таджикистан через особливості його гідроенергетики традиційно відчуває дефіцит електроенергії взимку, а влітку експортує її надлишки - до Узбекистану і Афганістану. Минулого року сувора зима привела до масових перебоїв в енергопостачанні Таджикистану, який оцінив збитки економіці в більш ніж 1 млрд дол.
"Починаючи з цього дня, електроенергія подаватиметься... у Душанбе по 15 годин на добу", - мовиться в заяві держенергокомпанії Таджикистану, поширеній 27 січня.
Одне з найбільш енергоємних виробництв в Таджикистані, державний алюмінієвий комбінат TALCO, поки не випробувало перебоїв з електропостачанням. Решта районів семимільйонної країни отримуватиме електроенергію по дві-чотири години в добу.
Ашхабад погодився поставляти Туркменії 200 млн кВт.год електроенергії щомісячно. Туркменія не має загальної межі з Таджикистаном і перекидання електроенергії здійснює через мережі Узбекистану по взаємній домовленості.
"Проте, починаючи з 27 грудня (2008 р.), Республіка Узбекистан...не допускає транзиту вказаної електроенергії через свою територію, перш за все, по політичних цілях", - мовиться в прес-релізі держенергокомпанії Таджикистану.
Раніше Узбекистан звинувачував таджицьких споживачів електроенергії і газу в затримках платежів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас