$паси і $бережи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

$паси і $бережи

2246
На тлі зниження попиту на банківські сейфи в Україні збільшуються обсяги продажів домашніх сейфів. В умовах фінансової кризи люди воліють зберігати гроші вдома.
Динаміка ринку
За оцінками експертів, в 2008 р., у порівнянні з 2007 р., обсяг українського ринку сейфів у грошовому вираженні зменшився на 5%, у кількісному ж - на 10%. Оператори з ностальгією згадують роки, що передують 2008 р., коли ринок сейфів приростав у середньому на 25% на рік у грошовому вираженні і на 15% - у кількісному. Тоді, за їхніми словами, першу скрипку на ринку грали банківські та офісні сейфи. Саме на їхню частку донедавна припадало близько 70% ринку. Зараз же попит на ці сейфи впав і, як наслідок, обсяг ринку скоротився.
"Ще на початку минулого року ми робили дуже багато сейфів для нових філій банків, кількість яких постійно росла. Сьогодні у зв'язку з фінансово-економічною кризою, коли кількість банківських філій скорочується, відповідно, і сейфи не користуються попитом. Більше того, з'явився новий вид послуг - демонтаж сейфів у філіях банків, що закриваються, з наступним їхнім транспортуванням на склад материнського банку", - говорить оператор, який побажав залишитися неназваним.
У той же час багато гравців ринку свої надії покладають на домашні сейфи. За різними оцінками, в 2008 р. обсяг цього субринку в кількісному вираженні збільшився на 20% (проти 15% в 2007 р.). Таку купівельну активність експерти пояснюють тим, що в період фінансової кризи багато українців бояться довіряти свої заощадження фінустановам (банкам, інвесткомпаніям тощо), оскільки побоюються їхнього масового банкрутства. Деякі ж оператори пов'язують підвищення попиту на домашні сейфи з погіршенням криміногенної ситуації в Україні.
"У країні збільшується кількість безробітних і, як результат, росте рівень злочинності. Відповідно, населення більше піклується про свою безпеку. Ростуть продажі не тільки сейфів, але й зброї, про що свідчить збільшення замовлень на сейфи для зберігання зброї", - пояснює, зокрема, Анатолій Лилякевич, заступник директора компанії "Кремінь ЛБ".
Втім, на думку деяких операторів, приріст продажів домашніх сейфів навряд чи зможе повною мірою компенсувати зниження попиту на банківські та офісні сейфи.
"Ринок сейфів відчутно росте, тільки коли розвиваються підприємства, що замовляють великі партії порівняно дорогих сейфів. Приватні ж особи, як правило, обирають продукцію дешевшу, при цьому ще й торгуються", - ремствує пан Лилякевич. Іншими словами, якщо в 2007 р. ринок сейфів збільшився приблизно до $30 млн, а в 2008 р. зменшився до $28,5 млн., то в 2009 р. більшість операторів очікують ще більш відчутного зниження виторгу.
Точка кипіння
Сьогодні український ринок сейфів ділять між собою виробники з Європи, Південно-Східної Азії та України. При цьому частка імпортерів досягає приблизно 60% вітчизняного ринку сейфів. У сегменті вогнестійких сейфів в Україні найбільш відома продукція таких торговельних марок, як Diplomat (Швейцарія), Safeguard, Topaz (обидві - Південна Корея); взламостійких - Bordogna (Італія), Fichet (Франція), Kaso (Фінляндія); вогне-взламостійких - Fichet і Kaso; вбудованих - Stark, Bordogna, Juwel (всі - Італія), Safeguard.
Крім того, як розповів Олексій Скорик, директор ТОВ "Лука Сейфи" (м.Київ; виробництво і продаж сейфів; з 1993 р.), на вітчизняному ринку представлена продукція російських компаній "Промет" і "ПАКС метал".
За словами операторів, донедавна з Європи найбільш вигідно було імпортувати продукцію преміум- і високого сегментів. Наприклад, великі сейфи з досить високим ступенем захисту вартістю від $4 тис. Але експерти прогнозують, що незабаром варто очікувати зменшення ринкової частки продукції європейських виробників, що сьогодні займає близько 35% ринку.
Ці зміни, як стверджують експерти, пов'язані, по-перше, з нестабільністю курсів валют, по-друге, з побоюваннями "реінкарнації" прийнятого 23 грудня 2008 р. у цілому законопроекту №3379 "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою" (14 січня ветований Президентом - Ред.), відповідно до якого повинно бути встановлено додаткове 13%-е мито на багато видів імпортованої продукції.
"Не виключено, що незабаром кількість дорогих імпортних сейфів на українському ринку помітно зменшиться. Іноземні виробники стають менш конкурентноздатними за ціною, ніж вітчизняні", - відзначає Анатолій Лилякевич.
Втім, на думку учасників ринку, подорожчання імпортної продукції негативно позначиться і на місцевих виробниках, оскільки при виготовленні сейфів в Україні використовують імпортні замки і фурнітуру.
Що стосується положення на українському ринку китайських виробників, то з цього приводу у гравців ринку сейфів немає єдиної думки. "Внаслідок того, що дешеві китайські сейфи стануть набагато дорожчими, можливо, поступово їх припинять ввозити до України", - припускає Артем Петров, менеджер магазина "ДомКом".
В Олексія Скорика інша думка: "Розраховуючи витрати на виробництво невеликих одностінних сейфів, можна прийти до висновку, що набагато простіше купувати їх у Китаї, тобто імпортувати".
У чому оператори поки точно впевнені, так це в тому, що частка сейфів українського виробництва, які зараз утримують близько 40% ринку, буде збільшуватися. Лідерами серед українських виробників сейфів експерти називають підприємства "Кремінь ЛБ", "Лука Сейф", " Паритет-К" (всі - Київ) та ін. При цьому між конкурентами склалися майже приятельські стосунки, оскільки, за словами Анатолія Лилякевича, оператори поділили сфери впливу. Приміром, компанія "Кремінь ЛБ" лідирує в сегменті банківських сейфів, а підприємство "Лука Сейф" - у сегменті домашніх.
Як відзначають експерти, зараз вітчизняні виробники представлені в основному в середньоціновому сегменті ринку сейфів. Найбільш популярною продукцією місцевих виробників є невеликі домашні вбудовані сейфи вартістю біля $1 тис. Але, незважаючи на прийнятні ціни, технологія українського виробництва сейфів як і раніше поступається європейській. Адже не кожне місцеве підприємство може дозволити собі, наприклад, лазерний верстат вартістю більше $50 тис. Відповідно, якість місцевих сейфів нерідко гірша, ніж імпортованих з Європи. Втім, вітчизняні виробники готові із цим твердженням посперечатися.
"Виробники, які прагнуть утриматися на ринку, контролюють якість продукції, яку випускають. Огріхи можуть бути у виробах невеликих підприємств, що займаються напівкустарним виробництвом. Тому що система безпеки вимагає певних знань і майстерності. Але узагальнення і твердження, що українські сейфи гірші за якістю, ніж європейські, - необґрунтовані", - обурюється пан Лилякевич.
Крім того, за словами операторів, в Україні за прийнятною ціною можуть випускати ексклюзивні вироби, а також надавати послуги, які в Європі в кілька разів дорожчі.
"Багато сейфів у країні виготовляється за індивідуальними замовленнями. Причому найчастіше представники підприємств виїжджають на виміри ніш у стіні або меблях, а після виготовлення сейфа монтують його, забезпечують гарантійне і післягарантійне обслуговування. Виготовлення сейфів в Європі і надання європейськими виробниками повного спектра послуг обійдеться українським замовникам значно дорожче, ніж обслуговування українськими фірмами", - запевняє Олексій Скорик.
Прогноз
За прогнозами учасників ринку сейфів, криза в Україні затягнеться на 2009-2010 р. У зв'язку із цим продажі сейфів цього року скоротяться мінімум на 25%. Як вже згадувалося, причина очікуваного скорочення обсягів продажів - зменшення частки корпоративних клієнтів. Потенційні покупці офісних і банківських сейфів в 2009 р. будуть економити на всьому, у тому числі і на безпеці. Як видно, найменше постраждає сегмент домашніх сейфів. За прогнозами операторів, частка даного сегмента може збільшитися мінімум на 5-10 п.п.
Не втратять ринкову частку, швидше за все, і українські компанії - виробники сейфів. Більше того, велика ймовірність того, що їхній вплив на ринку сейфів підсилиться. Втім, експерти не виключають, що деяким, насамперед дрібним, вітчизняним підприємствам піти з даного ринку все-таки доведеться. Правда, імовірно, "недалеко" - за бажанням деякі із цих компаній зможуть почати виготовляти, наприклад, вхідні металеві двері. Адже технологія їхнього виробництва, за словами Анатолія Лилякевича, схожа на технологію виготовлення сейфів.
Олена Середа
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас