ДКЦПФР побореться з інсайдом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР побореться з інсайдом

Фондовий ринок
622
Держкомісія цінних паперів має намір карати за інсайдерські операції та маніпуляцію з котируваннями.
Однак ці факти важко довести, а затвердженої методики визначення таких порушень поки немає.
Опитані учасники ринку визнають, що на українському ринку дійсно існують і масштабний інсайд, і величезні маніпуляції. Класичне маніпулювання проходить шляхом купівлі-продажу цінних паперів між дружніми торговцями на біржі. Зокрема, це робиться, щоб штучно підтримувати активи торговця, а також оптимізувати оподатковування та навіть виводити капітал за кордон.
"На організованому ринку найпоширенішим правопорушенням є маніпулювання цінами на акції - формування ціни на конкретний актив в інтересах того чи іншого учасника. Якщо ж говорити про ринок у цілому, то до правопорушень належить надання простроченої, неправильної або ж неактуальної інформації емітентами", - відзначив заступник директора департаменту корпоративних фінансів КУА "КІНТО" Костянтин Пересєдов.
У той же час є велика проблема. Справа в тому, що - за новим законом - визначення маніпуляції дуже широке. Розпливчасте формулювання дає простір для фантазії чиновників. Крім того, методика виявлення "інсайда" ще не відпрацьована. "Методика така в комісії є, вона розглядалася. Ефективність її буде випробувана разом з першими випадками розгляду справ", - розповів член ДКЦПФР Сергій Бирюк.
"Поки відсутнє чітке визначення, що є маніпуляцією цінами і що таке інсайдерська інформація, а тим більше що є фактом її протиправного використання, доти тактика "покарати невинного, вибачити винного" буде використовуватися на практиці", - вважає пан Пересєдов.
"Нечіткість несе ризики. На сьогоднішній день увесь український фондовий ринок інсайдерський, тому що цей принцип активно використовується учасниками. Факт подібних порушень практично неможливо довести", - згодна з ним радник з правових і корпоративних питань ГК "ТЕКТ" Вікторія Очеретько.
Операційний директор ASTRUM Investment Management Влад Ревчук вважає, що навіть із наявністю методики дуже важко визначити і довести факт маніпуляції цінами. "Розробити слушну методику визначення такого правопорушення в нас просто не можна, тому що немає місця, де б можна було одержати достовірну цінову інформацію. На даний момент ПФТС, з її ринком котирувань, навряд чи відповідає в цьому плані світовим стандартам", - відзначив він.
"У США в цей час розглядаються факти використання інсайдерської інформації при торгівлі цінними паперами, здійснені і три, і п'ять років тому. З урахуванням відсутності чіткої методики-процедури визначення ймовірність пропуску правопорушень досить висока, а ідентифікація операції як правопорушення складна", - вважає директор з торговельних операцій інвестиційної групи "АРТ-Капітал" Володимир Бичник.
Член ДКЦПФР Володимир Петренко зізнався, що комісія поки не відпрацювала механізм недопущення зловживання влади її чиновниками. "Думаю, подібні випадки повинні розглядати дві-три уповноважені особи, щоб було менше суб'єктивізму", - заявив пан Петренко. А Сергій Бирюк відзначив, що найнадійніший захист у цьому випадку - публічність. "Інсайдерська інформація буває. Але головне, щоб ви, як тільки її довідалися, відразу опублікували. І все, ви вже не винні", - жартуючи, порадив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас