"Ъ": Енергобанку знайшли застосування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Енергобанку знайшли застосування

Енергетика
2473
Власник Національної резервної корпорації Олександр Лебедєв запропонував голові наглядової ради Внешэкономбанку (ВЭБ) Володимиру Путіну відмовитися від купівлі Промінвестбанку (ПІБ) і придбати в нього український Енергобанк.
У кредитній установі про цю ідею акціонера на інформовані, а банкіри вважають, що одержанню ВЭБ контролю над ПІБ уже нічого не перешкодить - до 10 лютого з нього повинні вивести тимчасову адміністрацію.
Як стало відомо, на минулому тижні голова ради директорів російської Національної резервної корпорації (НРК) Олександр Лебедєв направив прем'єр-міністрові Росії Володимиру Путіну лист, у якому запропонував уряду відмовитися від купівлі ПІБ. "Раніше НРК вивчала можливість купівлі ПІБ, - говориться в листі. - Сумнівна якість кредитного портфеля ПІБ, значний відтік вкладників (тимчасово зупинений адміністративними заходами), наявність клієнтів-держкомпаній, здатних вивести залишки з політичних причин, нерухомість, що впала в ціні, яка перебуває на балансі, відсталість банківських технологій дозволили нам оцінити банк як такий, що має негативну вартість. Для його санації може знадобитися $1,2-2 млрд (оцінка проводилася в жовтні)".
Лебедєв нагадав, що в 2007 році НРК продала приналежний їй український банк НРБ російському Ощадбанку, і покупець залишився задоволений. Тому він вважає, що якщо уряду Росії в Україні все-таки потрібний ще один держбанк, варто купити Енергобанк: "Це дозволить заощадити мінімум $500 млн для розвитку економіки Росії, наприклад будівництва доступного житла".
За даними Асоціації українських банків, на 1 грудня 2008 року Енергобанк займав 69-е місце за активами (1,234 млрд грн) і 66-е за капіталом (203,337 млн грн). За даними НБУ, на 1 жовтня 2008 року основним акціонером банка була НРК (96,2376% прямо і 1,5773% опосередковано). В Енергобанку про ініціативу акціонера нічого не чули. "Це новина і для наглядової ради, і для правління банку, - сказав голова наглядової ради Енергобанку В'ячеслав Юткін. - Звичайно, акціонер може в будь-який момент продати банк, однак до даної заяви ніхто до продажу не готувався". У НРК впевнені, що Олександр Лебедєв листом усього лише підкреслив незгоду з покупкою ВЭБ проблемного банку, у якому з жовтня перебуває тимчасова адміністрація. "Він вважає, що це (ПІБ) 'чорна діра', з якою краще не зв'язуватися. І не потрібно витрачати державні гроші", - пояснив радник пана Лебедєва Артем Артемов, додавши, що реакції Кремля на лист ще не було. "Звертаємо увагу, що рішення про купівлю Промінвестбанку прийняте на тлі відмови нам Банком розвитку в невеликій сумі для рефінансування угод РЕПО - $130 млн", - говориться в листі НРК.
Банкіри вважають, що російський бізнесмен висловив думку багатьох своїх колег, здивованих покупкою ВЭБ Промінвестбанку. "Для банкірів як у Росії, так і в Україні велика загадка, навіщо це потрібно було робити, - сказав перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. - Але, звичайно, Енергобанк - не найзручніший актив для старту такого потужного банку, яким є ВЭБ".
Експерти впевнені, що угоду купівлі ПІБ уже нічого не зупинить, враховуючи, що емісія акцій банку, основним власником якої став ВЭБ, уже закрита. "Звичайно, в угоді є політичний мотив. Зараз запрошений ВЭБ майбутній керівник ПІБ Віктор Башкиров об'їжджає регіони і знайомиться з персоналом", - повідомив один зі членів правління НБУ. "Згідно із планом, 7-10 лютого новий голова буде призначений у ПІБ і з нього буде виведена тимчасова адміністрація", - розповів російський банкір, знайомий з перебігом угоди.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас