Чи є у вас план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є у вас план

Валюта
11939
Теоретично, якщо сісти на хліб і воду, наприклад, французький багет і "Боржомі", можна пережити кризу. Але чомусь здається, що нащадки навряд чи оцінять цей акт перемоги могутнього духу над тілом (ну, або тільцем).
У ситуації коли ціни ростуть щодня, а стабільність доходу стає досить примарною, доводиться вчитися жити по-новому, перекроювати сімейний бюджет, десь економити, і ставити зовсім нові цілі. Як же перейти до незвичного способу життя з мінімальними втратами? Спробуємо розібратися.
Чи є у вас план?
Першою справою візьмемо сімейний бюджет під контроль. Якщо ти дотепер не почав планувати своє фінансове життя, то зараз це стає як ніколи актуальним. Адже щоб скоротити витрати, потрібно для початку зрозуміти - як взагалі витрачаються твої гроші.
Пропоную розбити всі витрати на кілька категорій за ступенем важливості: першочергові, до яких належать витрати на оплату житла і комунальних платежів, харчування, оплата транспорту, якщо на роботу добиратися далеко, медичне обслуговування. Кредитні зобов'язання теж будуть першочерговими, тому що в противному випадку банк почне нараховувати штрафні санкції, що аж ніяк не буде сприяти економії. Далі формуємо групу менш важливих витрат, але без яких життя також не дуже комфортне. Це може бути оплата занять з фітнесу, перукарні, мобільного зв'язку. Потім група ще менш важливих витрат, таких як похіди у кіно, ресторани, поїздки на таксі. І так поки всі витрати не розподілимо за групами.
Такий підхід дозволить не опинитися без коштів на харчування наприкінці місяця, розтративши всю левину частку бюджету на розваги і незаплановані покупки.
Багато хто сприймає економію як відмову та обмеження. Природно, такий настрій викликає шквал негативних емоцій і стрес. І як наслідок - небажання що-небудь планувати, рахувати та економити на собі коханому. Хочу запропонувати іншу точку зору.
Згадай, яке приємне почуття відчуваєш, коли вдається вторгувати на ринку за річ, що сподобалася, хоча б гривню (не бійся, ми нікому не розповімо)... І ти адже не сприймаєш це як економію, а навпаки навіть похваляєшся, мовляв, от який я молодець, зумів заплатити менше. Якщо подивитися на ситуацію фінансової кризи під таким же кутом - не зекономиш, а заплатиш менше - то цей процес може стати цілком захоплюючим заняттям з користю для особистої кишені.
Житло
Заощадити на першорядних витратах складно - комунальні платежі фіксовані, а сума оренди прописана в договорі. Але все ж, якщо доводиться жити в найманій квартирі, варто підшукати житло ближче до місця роботи, і тоді не доведеться витрачатися на транспорт.
Харчування
Харчування - занадто важливий елемент, щоб урізати собі раціон. До того ж, і з економічної точки зору, це може бути невигідно - потім доведеться витрачатися на ліки, а вони дорожчають швидше, ніж продукти.
Раціон харчування постраждати не повинен у жодному разі, адже зараз зима, а виходить, організму потрібно більше енергії на підтримку життєвих функцій. У той же час харчування в бюджеті родини часто займає в середньому 50-55% загального доходу. Як же бути? Так дуже просто. Заощаджуй на ВПАКУВАННІ продуктів!
Цукор, куплений на вагу, буде дешевше того, що упакований, а якістю не гірше. Те ж можна сказати й про крупи. Роблячи оптові закупівлі на тиждень, можна зекономити до 15%. А якщо попередньо скласти список необхідного, то й більше, тому що це дозволить уникнути емоційних покупок. Здивуєшся, але факт: під впливом власних емоцій ти робиш близько 75% всіх своїх покупок.
Звірина
Є сенс своїх домашніх улюбленців теж закликати до економії. І замість того, щоб купувати імпортні консерви, варити їм каші, що дозволить також заощадити сімейний бюджет.
Транспорт
На транспорті можна заощадити, якщо купити проїзний, а одну-дві зупинки, які раніше під'їжджав на маршрутці, прогулятися пішки. Таксі нині - недозволенна розкіш. Використовувати тільки в крайньому випадку, коли постає питання життя і смерті, або роботи і звільнення. Адже джерело доходу втратити ніяк не можна.
Одяг
Взуття та одяг можна купувати із знижкою до 70%, якщо не гнатися за ультрамодними новинками сезону, а віддати перевагу нестаріючій класиці. Адже торішні колекції навіть іменитих брендів коштують значно дешевше.
Відпочинок і розваги
Не обов'язково зовсім відмовлятися від розваг, але витрати необхідно переглянути. Так, у будні дні або у вихідні з ранку ціни на всі розваги набагато нижче. Запланувавши поїздку в теплі краї, можна заощадити не менш 50%, якщо перенести її на кінець січня. Тому що в новорічний період ціни на всі тури піднімаються в 2-2,5 рази.
А якщо ви не користуєтеся всіма передбаченими для п'ятизіркових готелів сервісами, такими як тенісні корти, поля для гольфа або сквоша, SPA-центри, то можете сміло брати 4*, що дозволить відняти ще небагато грошових знаків з витрат на незабутній відпочинок.
Кредити
Існує поширена думка, що в періоди високої інфляції потрібно брати кредити, тому що інфляція з'їдає відсотки. Напевно, у пам'яті оживають дев'яності, коли гіперінфляція і девальвація національної валюти буквально знищували вартість не тільки відсотків з кредиту, але й самого кредиту. Однак, змушена зруйнувати цей міф, тому що інфляція в таких розмірах нам, слава богові, не загрожує, як і масовий обвал фінансової системи, а значить за рахунками доведеться платити. А в умовах навіть дуже високого зростання цін, інфляція з'їдає не тільки відсотки з кредиту, але й відкушує чималу дещицю від кровно зароблених, а значить кожний залишається при своїх.
Крім того, ретельніше вивчайте матчастину, у цьому випадку кредитний договір. Банки найчастіше передбачають у кредитних договорах можливість збільшення процентної ставки в однобічному порядку. Так що хочу застерегти аматорів позик від необдуманих вчинків - перш ніж взяти кредит, 7 разів перерахуйте свої можливості розплатитися, щоб не потрапити в боргову яму, особливо зараз, коли велика можливість скорочення зарплати або втрати робочого місця.
А сенс?
Як мінімум такий підхід дасть можливість дожити до наступного поповнення сімейного бюджету в умовах валютно-цінової ситуації, що постійно змінюється, без серйозних втрат. А це і є реальний шанс пережити кризу. Якщо вдасться заощадити настільки, що залишиться ще й на інвестування, то можна буде скупити акції, що подешевіли, які коли-небудь знову піднімуться в ціні. Або скупити долари, що стрімко дорожчають. А можливо придбати нерухомість, після того як ціни на неї все-таки обваляться. І, зрештою, заробити на цьому цілий статок. Адже не даремно саме після криз з'являється чимала кількість мільйонерів, які в підсумку стають мільярдерами. Так що зважуйся!
Які статті витрат піддаються скороченню
Алія Бахтина, керівник компанії "Алхімія фінансів", фінансовий консультант
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас