Карімов: Узбекистан готовий поставити Газпрому в 2009р 16 млдр кубометрів газу і подвоїти експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карімов: Узбекистан готовий поставити Газпрому в 2009р 16 млдр кубометрів газу і подвоїти експорт

Енергетика
411
Президент Узбекистану Іслам Карімов заявив про готовність своєї країни поставити російському "Газпрому" у нинішньому році для експорту 16 млрд кубометрів газу.
"Газпрому" ми запропонували на цей рік 16 млрд кубометрів газу для експорту, але ми готові і на більше, хоча "Газпром" (РТС: GAZP) через деякі свої проблеми не зміг цю цифру освоїти", - сказав І.Карімов у п'ятницю під час візиту в Узбекистан російського президента Дмитра Медведєва.
За словами І.Карімова, "якщо врахувати і дозвіл "Лукойлу" (РТС: LKOH) збільшити в нас виробництво газу, то ми можемо поставити ще 15 млрд кубометрів газу".
Він підкреслив, що Узбекистан "продає газ Росії і тільки Росії, а кому вона поставляє далі і як - це повністю компетенція Росії".
Карімов сказав, що домовленість про оплату за формулою ціни означає, що "нарешті суб'єктивні розбіжності при укладанні договорів про постачання газу відпали".
Він заявив також, що Узбекистан готовий до прокладання нових ниток трубопроводів по своїй території, що забезпечать нові постачання і транзит газу.
Президент Узбекистану також заявляє, що його країна готова поставляти в Росію урановий концентрат, однак "світова економічна криза і падіння цін на уран заважають розширенню співробітництва в цій сфері".
У свою чергу, російський лідер Дмитро Медведєв, говорячи про розширення співробітництва з Узбекистаном у всіх сферах, відзначив, що "повноцінне співробітництво не повинно напружувати, воно повинно викликати відчуття комфорту і взаємовигоди".
У зв'язку із цим він підкреслив, що перехід на ринкові ціни в газовій сфері щодо цього - "гарний приклад".
Зі свого боку голова "Газпрому" Олексій Міллер у бесіді з журналістами висловив велике задоволення переходом на ринкові ціни при постачаннях газу з Узбекистаном.
Відповідаючи на запитання, які були ціни в попередньому році, Міллер сказав: "Останнє півріччя вони становили 165 доларів за тис. кубометрів, а по року в цілому вийшло близько 140 доларів".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас