Глобальні ринки: зростання ринків на початку року - всього лише відскок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: зростання ринків на початку року - всього лише відскок

Фондовий ринок
302
Як ми й прогнозували, зростання американського фондового ринку на початку січня було технічним відскоком, а не початком довгострокового бичачого тренда. Для більше тривалого зростання ринку не вистачило навіть помилкових надій на поліпшення в економіці. Після виходу негативної статистики і погіршення корпоративних звітів і прогнозів, ринок впав до рівнів, близьких до листопадових мінімумів. Індекс DJIA вже тиждень коливається в діапазоні 7900-8300 і його волатильність знову різко виросла. Як і у найважчі осінні тижні, амплітуда падіння і зростання індексу за одну сесію становить більше 200 пунктів.
Причини вчорашнього падіння фондового ринку США були все ті ж - поглиблення рецесії і погана звітність. Акції Microsoft вчора втратили 12% після оголошення результатів 4Кв2008 р. Монополіст ринку операційних систем оголосив про скорочення витрат і персоналу. Технологічний сектор у цілому зазнає впливу від скорочення і споживчих витрат. В 2009 р. світовий ринок ПК повинен звузитися, що буде першим падінням з 2001 р. Банківський сектор продовжує морозити - Bank of America й Citigroup також тягнуть ринок униз.
Серед умов, висунутих банкам при наданні державної допомоги - скорочення дивідендів і бонусів для менеджменту.
Азіатські ринки завершили торги в мінусі. Їхнє падіння триває вже третій тиждень. Гіганти Sony і Samsung не стали виділятися на загальному тлі і відрапортували збитки за 2008 р. На акції в споживчому секторі впливає також спад економіки США як найбільшого імпортера. Вчора в США вийшли негативні економічні дані: кількість заявок на будівництво нових будинків впала до історичного мінімуму, а ціни на нерухомість впали в листопаді 2008 р. на 7,9% до листопада 2007 р. Ситуацію погіршує запас непроданих будинків, що оцінюється в 11 місяців продажів, і надходження на ринок "іпотечних" будинків. За оцінками учасників ринку, ситуація може нормалізуватися тільки в середині 2010 р. або навіть в 2011 р., коли низькі ставки по іпотеці і стабілізація на ринку праці збільшать попит на нерухомість.
Запаси нафти та бензину в США за минулий тиждень збільшилися на 2% і 3%, що значно перевищило ринкові очікування. Як результат, нафта на торгах у Нью-Йорку втратила 1,2% і коштувала 42,98 дол. за барель, або на 2% нижче, ніж на початку року. Більше значне зниження в поточному місяці показали ф'ючерси на нафту з поставкою в грудні - на 8%. Вирівнювання структури цін на нафтові ф'ючерси свідчить про погіршення очікувань інвесторів щодо виходу світової економіки з рецесії ближче до кінця 2009 р.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас