Азіатські акції дешевшають на тлі прогнозу річного збитку Sony — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські акції дешевшають на тлі прогнозу річного збитку Sony

Фондовий ринок
128
Азіатські фондові індекси падають у п'ятницю, оскільки прогноз збитку Sony у поточному фінансовому році і квартальний збиток Samsung свідчать про те, що світова рецесія підірвала прибутковість компаній, повідомляє агентство Bloomberg.
Зведений фондовий індекс MSCI Asia Pacific, що відслідковує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, втратив 2,2%. Більшість ринків Азії, відкритих для торгів, демонструють падіння. Тайванські біржі закриті в п'ятницю, весь наступний тиждень Китай і Тайвань не будуть вести торги у зв'язку зі святкуванням нового року за місячним календарем.
Японський Nikkei 225 упав на 2,9%, австралійський S&P/ASX 200 - на 3,8%.
"Накопичуються погані новини про прибутки і стан економіки, - заявив головний "стратег" Daiwa SB Investments Ltd. Соїтіро Мондзі. - Прогноз збитків Sony був на порядок більш того, що очікували деякі аналітики".
Другий за величиною виробник побутової електроніки Sony Corp. оголосив у четвер про очікуваний перший річний збиток за 14 років у зв'язку з тим, що світова рецесія зруйнувала попит на продукцію компанії і Sony доведеться провести реорганізацію. Чистий збиток за рік, що завершується 31 березня 2009 року, складе 150 млрд ієн ($1,7 млрд) замість очікуваних 150 млрд ієн прибутку. Опитані Bloomberg аналітики прогнозували збиток на рівні 74 млрд ієн.
Samsung одержав квартальний збиток у жовтні-грудні вперше в історії компанії.
Про збитки на тлі рецесії повідомляють багато компаній по усьому світові.
"Рівень песимізму досить високий, - думає Дон Джимбел з Carret & Co. - Багато хто з CEO ніколи в житті не зіштовхувалися з такою ситуацією у світовому масштабі, і зараз вони хапаються за підручники, щоб зрозуміти, що ж їм робити".
Котирування акцій Sony звалилися на 6,9%, папери Samsung подешевіли на 4,4%.
Ринкова вартість Australia & New Zealand Banking Group Ltd. впала на 6% після того, як колишній глава Центрального банку Австралії Берні Фрейзер заявив про те, що рецесія в країні буде "довше й глибше", ніж спад 1991 року. За його прогнозом, Резервний банк Австралії може наполовину скоротити базову процентну ставку, що перебуває на даний момент на рівні 4,25%.
Курс акцій провідної гірничодобувної компанії світу і найбільшого нафтового концерну Австралії BHP Billiton Ltd. опустився на 5,9%.
Вартість паперів австралійської Alumina Ltd. обрушилася на 11%.
Нафтові ф'ючерси подешевіли в ході електронних торгів на 1,8%. Індекс шести основних металів, включаючи мідь і цинк, опустився в четвер у Лондоні на 2,3%.
"Потрібно мати дуже міцні нерви, щоб купувати акції металургійних компаній, коли попит на метали настільки слабшав", - стверджує Д.Джимбел.
Акції найбільшої сталеплавильної компанії Австралії BlueScope Steel Ltd. подешевіли на 8,9% на тлі скорочення виробництва сталі по всьому світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас