Криза не завадила автотрейдерам збільшити продажі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза не завадила автотрейдерам збільшити продажі

1650
Економічна криза, що загострилася наприкінці року, не завадила вітчизняним автотрейдерам встановити черговий рекорд. За весь рік вони продали більше 620 тисяч автомобілів.
Для порівняння, в 2007 році цей показник склав близько 540 тисяч. Оператори ринку відзначають, що приросту в 15% вдалося досягти лише за рахунок значного збільшення продажів в I півріччі 2008 року. Тоді темпи реалізації перевищували аналогічний показник 2007 року у два рази. Ближче до осені позитивна динаміка пішла на спад. Через кризу деякі автодилери почали знижувати продажі. Однак у грудні продавці автомобілів зафіксували черговий сплеск попиту на авто.
Торік українські автотрейдери продали на 15% авто більше, ніж в 2007-му. Успіхів першої половини року не змогли зіпсувати навіть "кризові" місяці. До того ж грудень виявився для автомобілістів не таким поганим, як багато хто вважав. За останній місяць 2008 року українці купили 51,5 тисячі автомобілів, що на 40% більше листопадових показників. Про це свідчать дані аналітичної компанії Auto-Consulting.
Допомогли депутати
Експерти пояснюють зростання продажів декількома причинами. "У першу чергу багато автомобільних продавців оголосили знижки на свої авто до 20-30%. Більше того, компанії продавали машини за старими цінами, коли курс гривні до долара дорівнював 5,05", - говорить директор з маркетингу автоконсалтингової компанії ТОВ AutoES Антон Моргуненко.
Крім цього, на обсяги продажів вплинули ініціативи народних депутатів. "Бажання української влади встановити загороджувальні бар'єри на шляху імпорту авто в нашу країну та ввести нову надбавку до мита на рівні 13% (по суті - підвищити мито до 23%) змусило багатьох клієнтів не відкладати покупку авто на наступний рік. Багато хто вирішив, що дешевше автомобілі не будуть і, якщо є необхідність у покупці, то купувати потрібно саме в грудні", - додав генеральний директор "ВіДі Авто Менеджмент Груп" Артем Ткаченко.
Продажі впадуть в 2-3 рази
Однак, на думку аналітиків, позитивна тенденція збільшення попиту на машини нинішнього року, швидше за все, не буде мати свого продовження. А вартість самого автотранспорту через девальвацію гривні навесні зиросте на 10-20%. Якщо й далі імпортерам доведеться закуповувати валюту за високим курсом, а імпортні мита на машини збільшаться з 10 до 23%, експерти ринку прогнозують падіння продажів в 2-3 рази як нових автомобілів, так і зношені.
"Поки складно казати про конкретні цифри продажів цього року. Цей показник залежить від багатьох факторів, але навряд чи ринок переступить межу в 360 тисяч проданих нових автомобілів", - говорить Артем Ткаченко.
Єдиний вихід зі сформованої ситуації учасники ринку бачать у поновленні автокредитування. Однак ще наприкінці минулого року банкіри в один голос заявляли, що давати кредити на придбання авто в 2009 році вони будуть ще рідше. Тому автотрейдерам навряд чи варто розраховувати на великі заробітки.
Олексій Мужчина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас