Півроку без грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півроку без грошей

18021
В листопаді минулого року киянка Ірина Брагіна прийшла у відділення Укрпромбанку забирати свій депозит. 5 тис. грн за рік перетворилися майже в 6 тис. грн. Але співробітниці банку вмовили її залишити гроші ще на три місяці - вже не під 18%, а під 21%. Вкладниця погодилася. Тепер, як і тисячі інших клієнтів цього банку, вона шкодує про свою довірливість.
"Грошей немає, приходьте завтра", - так відповідають касири Укрпромбанку останні кілька днів. Нацбанк на півроку заборонив цьому банку платити за вкладами і ввів у ньому свою тимчасову адміністрацію, відсторонивши нинішніх менеджерів.
Подібні історії зараз розповідають і вкладники банку "Надра" - їм під різними приводами не видають грошей або вмовляють переоформити вклад на більш вигідних умовах. Клієнтам є про що турбуватися: рейтингове агентство Fitch привласнило найнижчий рейтинг цьому банку - СС. Гірше тільки два щаблі: рейтинг С і рейтинг D, що означає "дефолт", тобто нездатність компанії сплачувати борги.
Щоправда, у самому банку запевняють, що ситуація під контролем і ніякого банкрутства не буде. Більш того, за "Надра" заступається і влада. "Ми не допустимо нічого поганого, ми розуміємо, що в банку 10 млн. вкладників", - сказав перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов.
Три місяці тому вкладників іншої великої фінустанови - Промінвестбанку, теж умовляли не нервувати і не забирати свої заощадження. Ті, хто не повірив і встиг забрати свої гроші, тепер вважають, що їм пощастило. У жовтні Нацбанк відсторонив керівництво банку від управління, ввів свого тимчасового адміністратора і заборонив видачу вкладів.
Криза ні до чого
На перший погляд складається враження, що банки розсипаються як карткові будиночки і незабаром прийде кінець всій фінансовій системі країни. "Основний прогноз з рейтингів для українських фінустанов є негативним", - повідомляється в останнім дослідженні рейтингового агентства Moody's. Банкіри висловлюються більш відверто: "Буде по-різному, як у лікарні - цей помре, а цей видужає", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
А радник міністра економіки Сергій Яременко впевнений, що неправильна політика уряду і Нацбанку призведе до того, що незабаром "тимчасових адміністраторів не вистачить".
Але чому хворіють всі, а вмирають тільки деякі? Принаймні двоє з потерпілих - жертви не фінансової кризи, а, скоріше, нездатності акціонерів сторгуватися з покупцями і протистояти рейдерам.
Власник Промінвестбанку Володимир Матвієнко одержував пропозиції про продаж задовго до того, як у банку почалися проблеми. Але його не влаштовувала ціна. У підсумку, як кажуть банкіри, хтось з потенційних покупців організував вал негативного піару про банк, перелякані вкладники почали забирати гроші, і банк дістався новим власникам на якихось інших умовах. Восени минулого року СБУ заявляла, що замовником негативних матеріалів про Промінвестбанк були російські структури, але так і не назвала їх. Зараз банк переходить під контроль Внешэкономбанка Росії.
Важко розібратися, чого в цих історіях більше - жадібності або дурості, але світова фінансова криза тут точно не зіграла вирішальної ролі. Власники Укрпромбанку теж фактично віддали свій банк дніпропетровській групі Приват. Але Нацбанк все-таки відсторонив від управління нових керівників, не повіривши обіцянкам про те, що в банк надійдуть гроші.
Будьте недовірливими
У всіх трьох проблемних банків - "Надра", Промінвестбанку та Укрпромбанку - є спільні проблеми. З усіх вкладники панічно забирали гроші, а сума прострочених валютних кредитів, помножених на падіння гривні і дефіцит валюти росла.
Але якби ці проблеми були головними, то розорилися б десятки інших банків. Приміром, з Ощадбанку вкладники забрали 1,8 млрд. грн. - набагато більше, ніж з "Надра". Люди не довіряли й Укрпромбанку, але іншим - ще більше. З банку "Ренесанс Капітал" забрали більше половини вкладів.
Вгадати, хто розориться наступним, складно. Але якщо вам запропонують продовжити вклад на новий термін, поцікавтеся спочатку станом банку. Яка частка прострочених кредитів? Скільки і в якій валюті банк повинен своїм іноземним кредиторам? Яка частка кредитів, виданих забудовникам або торговцям, багато хто з яких близькі до руйнування і грошей банку не повернуть? Якщо на ці питання немає відповідей, то довіряти гроші такому банку не варто.
Держава нічого не гарантує
За існуючими законами держава начебто б відповідає за схоронність вкладів. Фонд гарантування вкладів виплачує компенсацію громадянам, які зберігали гроші в банках, що розорилися. Але не більше 150 тис. грн в одні руки. Якщо ваш вклад більший, його можна віддати в різні банки. Однак загальні активи Фонду гарантування вкладів - 2,987 млрд грн.
Якщо такий банк, як Укрпромбанк, розориться, то грошей Фонду гарантування вистачить хіба що половині вкладників цього банку. Адже зараз там заморожені вклади громадян країни на загальну суму 7,8 млрд грн. А якщо розориться інший великий банк, то його клієнти вже нічого не зможуть одержати від держави. Або будуть чекати 20-30 років , як чекають зараз ті, хто колись довірив гроші Ощадбанку СРСР.
Як розпізнати ненадійний банк
Банки вмирають раптово. Причин може бути безліч: власник банку запросить занадто багато в покупців, тоді вони перетворяться на рейдерів; акціонери вляпаються в політику і тоді банк стане жертвою владних звад; керівництво банку може банально прокрастися.
Що веде до банкрутства банку:
  • Відтік вкладів
  • Значний рівень неплатежів з кредитів, взятих у банку
  • Значний обсяг короткочасних валютних позик банку в зовнішніх кредиторах
  • Зниження рейтингів, через яке іноземні кредитори вимагають дочасно повернути борги
  • Відсотки з депозитів, які набагато вищі за середньо ринкові
Де знайти інформацію про стан банків:
  • Сайт Нацбанку - www.bank.gov.ua - розділ "Банківський нагляд", підрозділ "Фінансовий стан банків України".
  • Сайт Асоціації українських банків www.aub.com.ua - розділ "Показники діяльності банків", підрозділ - "Депозити фізичних осіб"
  • Сайт - www.finance.ua - розділ "Фінансовий стан банків"
  • Банківські форуми -
    www.forum.finance.ua
    www.banker.org.ua
    www.banki.ua/forum
У Нацбанку все спокійно
Анатолій Шаповалов, перший заступник голови правління Нацбанку України:
Заяви прем'єр-міністра останнім часом не заспокоюють людей. А ми зі свого боку робимо все для стабільності. Зокрема, прагнемо відновити стабільність національної валюти. Заяви про те, що незабаром збанкрутує ще 20 банків, не відповідають дійсності.
Що ж стосується Укрпромбанку, ми готові розглядати пропозиції будь-якого інвестора.
Олег Пластовець, Влад Головін, Леся Войтицька
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас