Мерія озолотиться оформленням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мерія озолотиться оформленням

Нерухомість
1361
Міська влада хоче підняти вартість оформлення земельної документації Головним управлінням земельних ресурсів та інших землевпорядних робіт практично в 100 разів.
Держкомзем стверджує, що такого подорожчання бути не може.
Відповідно до проекту розпорядження, найдорожчою платною послугою пропонується визначити виготовлення дублікатів державних актів на землю та інші документи замість втрачених. Це буде коштувати 5 тис. грн. Перевірка земельно-кадастрової інформації для внесення відомостей у базу даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру - найдешевша послуга, відповідно до проекту документа,- 1 тис. грн.
По 1,5 тис. грн. КМДА пропонує встановити плату за дві послуги: підготовку висновків з надання земельних ділянок у користування за замовленням юридичних і фізичних осіб; складання технічного завдання на виконання землевпорядних робіт. По 2 тис. грн. будуть коштувати також дві послуги: підготовка і видача довідок про правовий статус, кількісні і якісні характеристики земельної ділянки, розподіл земель серед власників і користувачів; надання інформації про нормативну грошову оцінку землі. В 2,5 тис. грн. Київзем оцінює реєстрацію держактів на право власності на землю, на право постійного користування і договорів оренди, а в 1% від ціни договору (розмір річної орендної плати, помножений на термін оренди) - оформлення проектів договорів оренди.
Чиновники і не приховують, що така плата передбачена для наповнення столичної скарбниці. Відповідно до проекту документа, 90% коштів піде в бюджет Києва, а 10% - на спеціальний рахунок Київзема для забезпечення діяльності управління і "преміювання співробітників". При цьому ні в проекті розпорядження, ні в супровідній документації механізму розрахунку та обґрунтування цих цифр просто немає. Примітно, що в Центрі державного земельного кадастру (ЦДЗК), що підкоряється Держкомзему, вартість аналогічних послуг значно менше - від 5 грн. до 85 грн. за послугу. Так що деякі ціни, пропоновані мерією, виглядають так, ніби їх просто помножили на 100, взявши максимальну або середню цифру в розцінках. Фактично якщо збільшення вартості буде ухвалене мерією, то будь то фізична особа чи юридична - доведеться заплатити за оформлення землі кілька тисяч доларів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас