Перспективне співробітництво АКБ "Імексбанк" і УДППЗ "Укрпошта" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перспективне співробітництво АКБ "Імексбанк" і УДППЗ "Укрпошта"

Фінтех і Картки
968
Напевно, не багато знайдеться таких людей, що нічого не чули б про платіжні карти. Навіть у радянський час з фільмів і розповідей знайомих, що побували в закордонних поїздках, ми знали про існування пластикових карт, що дозволяють "без грошей" оплачувати покупки і послуги, а також одержувати наявні в банкоматах. Не дивно, що й у нашій країні, коли сформувалися фінансова і банківська системи, виникла ідея створення національної платіжної системи, що дозволила б перевести значну частину коштів у торгівлі і сфері послуг у безготівкову форму. НБУ затвердив концепцію такої платіжної системи, що одержала назва НСМЕП, і розробив ефективну технологію, засновану на останніх світових досягненнях у цій області.
Як дана платіжна система розвивається в Одесі і регіоні, а також про нові проекти "Імексбанка" на основі Національної системи масових електронних платежів. У зв'язку з цим нашими співрозмовниками сьогодні стали керуючий АКБ "Імексбанк" - Микола Скорик і директор Одеської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" - Володимир Гурков.
- Микола Леонідович, як ви вважаєте, навіщо при широкій пропозиції вітчизняними банками таких авторитетних карткових продуктів як VISA, Eurocard/Master Card і інших створювати національну платіжну систему?
- Карти міжнародних платіжних систем гарні для закордонних поїздок як зручний і відносно безпечний засіб перевезення грошей. Розвита інфрастуктура, створювана країнами Заходу на одне десятиліття дозволяє практично повсюдно використовувати їх для оплати товарів і послуг. У нас, в Україні, справи з цим обстоять трохи інакше, та й будемо відверті - ці карти розраховані, насамперед, на людей зі стабільно високим доходом. Тому при створенні вітчизняної платіжної системи акцент робився на її приступності широким шарам населення - від бізнесменів до студентів і пенсіонерів.
- Чому ви назвали Міжнародні карти "відносно безпечним засобом"?
- Традиційні платіжні системи ґрунтуються на використанні карт із магнітною смугою, на яких записана спеціальна службова інформація. Бурхливий розвиток сучасних технологій дозволяє шахраям без серйозних ускладнень скопіювати цю інформацію і, виготовивши фальшиву карту, спустошувати рахунки безтурботних власників карт. Крім того, для проведення оплати чи зняття готівки традиційною карткою необхідно провести так звану "авторизацію", у ході якої займаються телефонні лінії зв'язку, у тому числі і міжміські. Зрозуміло, що це не сприяє оперативному обслуговуванню клієнтів і збільшує витрати торговців і банків. Цих недоліків позбавлені пропоновані нами карти НСМЕП. Їхньою особливістю є використання так званих "розумних" SMART-технологій. Зокрема, платіжні карти НСМЕП мають убудований чип-модуль, свого роду мікрокомп'ютер, що дозволяє найбільш повно задовольнити вимоги до безпеки карткових операцій і відкриває нові, раніше не доступні можливості.
- Розкажіть про ці можливості докладніше, і головне як вони роблять карти НСМЕП доступними простим людям.
- Якщо коротко, у чип-модулі карти записана інформація про стан карткового рахунка клієнта. Іншими словами карта являє собою гаманець з електронними грошима. Така особливість дозволяє робити операції оплати, а так само зняття грошей у off-line режимі, тобто без безпосереднього звертання по каналах зв'язку до банківського рахунка клієнта, що значно знижує експлуатаційні витрати, здешевлює собівартість операції. При цьому сама процедура оплати займає усього кілька секунд, Така особливість технології робить доступним участь у НСМЕП широких шарів населення, у тому числі і з невисоким рівнем доходів. Крім того, значно знижується вплив і такий фактор, як недостатньо висока якість вітчизняних каналів зв'язку.
-Які проекти розвиває АКБ "Імексбанк" на базі національної системи масових електронних платежів?
- У першу чергу це зарплатні проекти, по яких банк, уклавши договори з різними організаціями про розрахунково-касове обслуговування за допомогою карт НСМЕП, бере на себе турботи по видачі заробітної плати готівкою співробітникам цих організацій через мережу своїх банкоматів і відділень. Паралельно ми формуємо інфраструктуру, що дозволяє робити різні операції за допомогою платіжних карт. Це банківські і торгові термінали, банкомати. Зараз ми впритул зайнялися відпрацьовуванням технології Інтернет-платежів. Але особливо хотілося б відзначити спільний проект з Одеською дирекцією УДППЗ "Укрпошти".
- Микола Леонідович, що собою представляє цей проект і яка мета його впровадження?
- Насамперед, треба сказати, що УДППЗ "Укрпошта" поряд з багатьма українськими банками є повноправним членом НСМЕП. На підставі укладеного з банком договору, Одеська дирекція УДППЗ "Укрпошта" буде надавати власникам карт НСМЕП весь перелік банківських послуг: видачу готівки з балансу карти і рахунка, до якого карта прив'язана, завантаження картки готівкою і безготівкою з рахунка, а також таку послугу, як грошовий переказ (адресний платіж). Причому при наявності комп'ютера, підключеного до Інтернету, і карт-рідера, що зчитує інформацію з карти, грошовий переказ можна буде виконувати, не виходячи з будинку чи офісу, що дуже зручно. Використовуючи розгалужену мережу відділень "Укрпошти" в одеському регіоні (тільки в Одесі їх біля сімдесяти), ми зможемо максимально наблизити цей сегмент банківських послуг до споживача, створюючи тим самим комфортне "карткове" середовище для наших клієнтів.
За матеріалами: Імексбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас