Фонд під час чуми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд під час чуми

Фондовий ринок
1055
У бою між фінансовою кризою та індустрією хедж-фондів за результатами минулого року останні опинилися в глибокому нокауті. Всього за півроку їхні сумарні активи скоротилися більш ніж на третину, чимало фондів було ліквідовано, а ті, що залишилися "в живих", перетворилися з агресивних покупців активів у продавців, які викликають жалість. Багато хто навіть стали пророчити хедж-фондам зникнення зі світової фінансової арени. Але управляючі самих фондів на безславну смерть не згодні. Цього року вони готові взяти реванш, вже навесні зайнявшись шопингом на світових фінансових ринках.
Беззубий хижак
Для того щоб нагромадити інвестиції в розмірі $37,6 млрд., Україні знадобилося 17 років. Щоб вивести з індустрії хедж-фондів $1,047 трлн. (в 28 разів більше), інвесторам в усьому світі знадобилося всього шість місяців. З моменту "піка" своїх активів у липні минулого року ($2,97 трлн.) кишені цих інвесторів (згідно з даними дослідницької компанії HedgeFund.net) спорожніли на 36%, а головним завданням управляючих фондами стало не заробити, а не втратити.
Один з нищівних ударів по хедж-фондам нанесли негативні результати їхньої діяльності на ринках. Під кінець року вони, відповідно до низки промислових індексів, втратили в середньому до 20% вартості активів. Втім, основний удар по фондах нанесло навіть не це. Головною їхньою проблемою стала панічна втеча інвесторів. Вражені розмахом світової фінансової кризи, вони кинулися виводити свої гроші з різних, у тому числі і хеджевих, фондів. Так, якщо в результаті ринкової діяльності в третьому кварталі хедж-фонди зазнали втрат в розмірі $185 млрд., то від втечі інвесторів, за даними HedgeFund.net, вони втратили майже втричі більше - $471 млрд. Причому тільки за грудень власники коштів вивели $221 млрд.
Такі втрати вже занурили багато хедж-фондів в трясовину дефіциту готівки, поставивши тим самим під велике питання їхню купівельну спроможність. Це обумовлено ще й тим, що для того, щоб повернути інвесторам їхні гроші, хедж-фонди змушені розпродавати свої найбільш ліквідні активи, до того ж нерідко робити це за невигідними цінами. І, здавалося б, втішливих прогнозів на наступний рік також не передбачається. Стратеги з Barclays Capital, приміром, стверджують, що фінансовий торнадо зітре з обличчя землі 70-80% хедж-фондів.
А мільярдер Джордж Сорос, хеджевий фонд якого в 1992 році підірвав позиції британського фунта стерлінгів, пророкує, що до завершення фінансової кризи активи під управлінням хедж-фондів скоротяться в порівнянні зі своїм піком на 50-75%. Втім, навіть незважаючи на це, ціла низка представників індустрії дивиться в майбутнє зовсім не приречено, а з оптимізмом. "Для тих, хто виживе, здобич (в 2009 році) буде величезною", - говорить, приміром, Криспин Оді, засновник лондонського фонду Odey Asset Management. Він, як і багато інших управляючих фондами та інвесторів, впевнений: 2009-й може стати роком разючих доходів для тих, хто залишився "у живих" представників цієї індустрії.
Вчимося виживати
Для впевненості Оді є всі причини: у той час як всю другу половину року індустрія хедж-фондів зазнавала збитків, його Odey Asset Management збільшив свої активи на 42,5% у доларовому еквіваленті. Справа в тому, що приємна особливість хедж-фондів полягає в тому, що, майже не регулюючись державою, вони можуть непогано заробляти навіть на падаючих ринках. Питання лише в стратегії інвестування, що обере той або інший фонд.
І результати за минулий рік це підтверджують. Стратегії, засновані на позиках, потонули в безодні кризи, адже банки не хочуть давати позики й роздувають вартість ресурсів. Проте кращі результати показали фонди, які грали на зниження. За даними Greenwich Global Hedge Fund, на тлі загального падіння зростання активів фондів, які використовують короткі позиції, за результатами року склало ні багато ні мало 30,2%. Результати не набагато гірше й у фондів, що обрали ф'ючерсну стратегію (20,2%).
Саме тому, на думку агента з міжнародного розміщення C.P. Eaton Partners, тепер капітал направиться в ті фонди, стратегія яких продемонструє слабку залежність від коливань на ринках. А крім того, буде легкою для розуміння. Не останню роль у популярності тих або інших фондів зіграють й інструменти, які оберуть їхні управляючі. Перевага буде віддаватися максимально ліквідним інструментам (таким як managed futures - торгівля ф'ючерсами на товарних ринках). Саме в цьому напрямку й почнуть крокувати представники хедж-фондової індустрії, що залишилися. Так, у напрямку більше легких для розуміння стратегій уже пішли такі її монстри, як Citadel і Fortress Investment Group's Drawbridge.
Таким чином, зміна стратегій повинна дозволити хедж-фондам перетворити свої нинішні збитки від роботи на ринках у доходи. Ще одна зміна - заборона на виведення інвестицій - допоможе зупинити панічний відтік інвесторів з хедж-фондів, і хоча й розчарує інвесторів, але проте може врятувати багато фондів від банкрутства. А все разом, на думку експертів, повинне зломити тренд, забезпечивши хедж-фонди по усьому світові новим "запасом міцності" і перетворивши їх з продавців активів на активних покупців.
Тим більше що зараз світовий фінансовий ринок є для них довгоочікуваним розпродажем, на якому хедж-фонди, вважай, за безцінь можуть купити будь-який актив, на який ще рік-півтора тому могли тільки заглядатися. І не важливо, чи йде мова про нерухомість, цінні папери або інвестиції в товарні ринки. У тому числі, на думку заступника виконавчого директора The Bleyzer Foundation Олега Устенка, пильну увагу менеджери хедж-фондів будуть приділяти й сектору енергозберігаючих технологій по усьому світові.
А вже в другій половині нинішнього року можна чекати повернення хеджевих фондів на ринки, що розвиваються, з яких вони пішли при перших ознаках нездоров'я. За результатами 2008 року падіння індексу хедж-фондів, що працюють на ринках, що розвиваються, за даними Greenwich Global Hedge Fund, було одним з найдужчих - 36,5%. Але, на думку Олега Устенка, повернення на них почнеться вже при перших ознаках видужання економік цих країн. А такі, вважає експерт, вже до другої половини нинішнього року можуть намітитися в Туреччині, Росії, частково - у Китаї та Кореї.
Правда, те, наскільки активно хедж-фонди знову почнуть вливати кошти у ринки, чимало залежить від позиції регулювальних органів держав. Останнім часом управляючі хедж-фондів потрапили під лавину докорів з боку урядів та інвесторів. Суть претензій у тому, що діяльність фондів практично не регулюється законодавством і зіграла свою роль у надмірній волатильності фондових ринків і дестабілізації всієї фінансової системи.
Тепер у багатьох країнах активно обговорюється можливість і необхідність введення більше твердого регулювання діяльності таких структур. "На килим" до влади вже приходили керівники найбільших американських хеджевих фондів, включаючи Сороса, Филиппа Фальконе з Harbinger Capital Partners і Кеннета Гриффина з Citadel Investment Group. Але якщо маятник регулювання качнеться в інший бік, представників індустрії можуть просто "зарегулювати до смерті".
Втім, погана регульованість хеджевиків навряд чи стане перешкодою для повернення до їхніх послуг з боку інвесторів. Адже, вивівши кошти з фондів ($512 млрд. тільки за 2008 рік), більшість з них направили свої гроші в більше надійні, але проте куди менш прибуткові інвестиції, в основному в держоблігації США. Але коли жар кризи почне спадати, інвестори знову захочуть одержувати більше доходів від своїх грошей. Олег Устенко, приміром, вважає, що втеча інвесторів з хеджевих фондів по усьому світові повинна припинитися вже до другої половини нинішнього року, після чого вони знову почнуть нести хеджевикам свої гроші.
На руку хедж-фондам у справі відновлення своїх позицій на світових ринках зіграє навіть нинішнє падіння вартості їхніх активів. Склавши до 20% торік, воно, проте, виявилося все-таки набагато меншим, ніж втратили інвестори на фондових ринках (40-50%). А виходить, інвестування в хедж-фонди навіть під час кризи набагато вигідніше, ніж в інші інструменти. Тому, як тільки "пил уляжеться", інвестори знову кинуться в хедж-фонди.
Дарія Рябкова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас