"Ъ": Фундаментальні підстави для продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фундаментальні підстави для продажу

Нерухомість
1999
Зараз краще не баритися із продажем комерційної нерухомості, радять у міжнародній консалтинговій компанії Jones Lang Lasalle своїм європейським клієнтам, - ціни вже впали на 40%, і далі буде тільки гірше. В Україні ситуація схожа, щоправда, найближчим часом варто очікувати не продажі об'єктів, а цілих компаній.
Цього року в комерційну нерухомість Європи може бути направлено більш 50 млрд євро, говориться в опублікованому вчора звіті компанії Jones Lang Lasalle (JLLS). При цьому боргове фінансування в 2009 році залишиться обмеженим: частка кредиту у вартості покупок буде низькою, а ставки фінансування – високими. Сума 50 млрд євро значно менша від показників минулого року, коли, за даними CB Richard Ellis, обсяг інвестицій склав порядку 116 млрд євро, що приблизно на 52% менше, ніж в 2007 році, і відповідає рівню 2004 року.
Керуючий партнер CB Richard Ellis в Україні Сергій Сергієнко говорить, що падіння інвестактивності спостерігалося практично на всіх ринках, низька активність в III і IV кварталах особливо була піддана негативному впливу на інвесторів краху банку Lehman Brothers. На країни Центральної та Східної Європи вплинуло також тимчасове заморожування діяльності деяких німецьких інвестфондів, які активно вкладали в регіон раніше.
Обсяг інвестицій у нерухомість в Україні торік знизився до $410 млн проти $530 млн роком раніше, відзначають в CB Richard Ellis. "В основному залишилися тільки інвестори, що направляють у будівництво власний капітал. Це привело до того, що угоди укладалися набагато довше, а деякі особливо великі заплановані трансакції і зовсім провалилися", - розповів пан Сергієнко. За його словами, в 2008 році не було зареєстровано жодного продажу обсягом більше $100 млн. Серед найбільш великих – продаж ТЦ "Алладін" (близько $60 млн), ТЦ "Альта Центр" ($50 млн), портфеля офісних будівель Prime Kyiv Portfolio ($80 млн).
Ринок нерухомості не зможе відновитися повною мірою без допомоги банків. У свою чергу, банкам буде потрібно від трьох до п'яти років на повне відновлення своїх балансів, і в 2009 році вони тільки почнуть працювати над цим завданням, прогнозують в JLLS. " Швидше за все, вони будуть дотримуватися вкрай обережної політики у видачі кредитів, і критерії для позичальників будуть досить жорсткими", - вважає голова відділу фінансових ринків і інвестицій JLLS у Європі Тоні Хоррел.
На думку фахівців JLLS, цього року багатьом учасникам ринку в Європі вигідніше продати свої активи. Ціни на комерційну нерухомість на деяких ринках Європи досягли свого піка влітку 2007 року та у порівнянні з тим періодом уже впали на 40%. Подальше зниження цього року неминуче, впевнені у компанії. У Росії та Україні такої сильної корекції поки не було – вона почалася пізніше, і її рівень варіюється в межах 10-25%, повідомив директор по Росії та СНД відділу економічних і стратегічних досліджень JLLS Володимир Пантюшин.
У компанії CB Richard Ellis вважають, що обсяг інвестугод на ринку комерційної нерухомості України в 2009 році буде незначним. Прямі угоди (придбання готових об'єктів) стануть скоріше винятком, ніж правилом, прогнозує пан Сергієнко: "Найбільш реалістичним буде вкладення коштів у заморожені проекти. Не виключено також, що ми побачимо купівлі цілих компаній будівельної/девелоперської галузі, які через неможливість рефінансувати борги будуть на грані банкрутства".
Друга половина 2009 року повинна стати новим стартом ринку комерційної нерухомості, відзначають в Colliers International: "Безумовно, протягом 2009 року ринок буде демонструвати деякі проблиски стабілізації, але більша частина року піде на переоцінку активів і визначення нової вартості об'єктів нерухомості".
"Тільки в Лондоні деякий рух на ринку почав відбуватися близько двох тижнів тому. У Східній Європі, у тому числі й Україні, ринок повинен ожити в найближчі місяці. В Україні шок був могутнішим, економіка швидше відреагувала на кризу, ніж в Росії. Тому й активність угод на українському ринку повинна відродитися швидше", - вважає Володимир Пантюшин.
Олена Сініцина
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас