Механізм виділення держкредитів на добудовування житла потрібно впровадити до весни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Механізм виділення держкредитів на добудовування житла потрібно впровадити до весни

Нерухомість
602
Механізм надання державою кредитів на добудовування житла доцільно впровадити до весни 2009 року, коли починається будівельний сезон, вважає начальник відділу продажів ЗАТ "Національна будівельна компанія" (Київ) Дмитро Шостя, повідомляється в прес-релізі компанії.
"В умовах стагнації ринку і певної недовіри інвесторів держпідтримка може стати стабілізуючим фактором для галузі", – відзначив Шостя, коментуючи затверджений урядом 14 січня Порядок використання коштів стабілізаційного фонду для надання кредитів на завершення будівництва житла.
Разом з тим, на думку Шості, уряду слід забезпечити прозорість такого кредитування.
"Не можна допустити, щоб у цій сфері повторилася ситуація з рефінансуванням банків, коли учасники ринку скаржилися на непрозору роботу Національного банку з розподілу коштів", – відзначив він.
Крім того, за його словами, необхідною умовою реалізації планів уряду з підтримки житлового будівництва є наповнення спеціального фонду держбюджету.
"Не варто забувати, що, згідно з держбюджетом, стабілізаційний фонд, за рахунок якого будуть кредитувати добудовування житла, формується із коштів спеціального фонду. Однак саме наповнення спецфонду є найбільш проблематичним в останні роки, у тому числі через провал приватизації", – відзначив Шостя.
Він також підкреслив, що в держбюджеті не визначена сума, виділювана на кредити для добудовування житла.
"Зрозуміло, що цей напрямок буде фінансуватися за залишковим принципом", – вважає Шостя.
Як повідомлялося, 14 січня набув чинності закон України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва". Згідно з ним, уряд повинен передбачити в держбюджеті на 2009 рік витрати в розмірі 20% від надходжень у стабілізаційний фонд на будівництво житла для громадян, які мають право одержати його за рахунок держави, а також на надання держпідтримки для будівництва "доступного житла" шляхом оплати 30% вартості будівництва.
ЗАТ "Національна будівельна компанія" засноване в 2004 році. Основним напрямком діяльності компанії є надання підрядних і генпідрядних послуг у будівництві об'єктів нерухомості, а також залучення фінансування на будівництво житлової і комерційної нерухомості, використання та керування коштами, які направляються на фінансування будівництва і реалізацію об'єктів.
У цей час компанія реалізує проекти будівництва житлових комплексів "Парковий", "Троєщина", на етапі введення в експлуатацію перебуває житловий комплекс " Кристал-Оболонь" у Києві, проектує житловий комплекс у Броварах (Київська обл.).
Чистий прибуток компанії в січні-вересні 2008 року збільшився в 16, 7 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року – до 21,682 млн грн, чистий дохід від реалізації – на 75,4%, до 183,931 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас