Парламент України посилив відповідальність за порушення законодавства на ринку цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України посилив відповідальність за порушення законодавства на ринку цінних паперів

Фондовий ринок
1448
Верховна Рада законом "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів" посилила покарання юридичних і фізичних осіб за порушення законодавства на ринку цінних паперів з метою максимального захисту прав інвестора.
Даний закон, опублікований в "Урядовому кур'єрі" № 4, набув чинності 14 січня.
"Першочерговою метою закону є запобігання порушень. Учасники ринку цінних паперів повинні знати, що будуть жорстко покарані за порушення", - сказав журналістам член Державної комісії цінних паперів і фондового ринку України Володимир Петренко на брифінгу в середу в Києві.
На думку членів Держкомісії, основним завданням закону є попередження зловживань при купівлі або продажі акцій, а також запобігання заподіяння шкоди учасникам ринку цінних паперів шляхом маніпуляцій з інформацією про емітентів і їхні цінні папери.
Як сказав член ДКЦПФР Сергій Бирюк, новий закон передбачає підвищення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів.
Згідно з поширеним на брифінгу прес-релізом ДКЦПФР, зазначений даний закон вносить зміни в ст. 1, 7, 8 закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів України". Крім того, ч. 1 ст. 11, що передбачає використання ДКЦПФР фінансових санкцій, викладена в новій редакції, при цьому виключена ст. 13.
У ст. 11 закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів України" розширений список правопорушень, за які до юросіб застосовуються фінансові санкції. Санкції застосовуються, зокрема, за правопорушення, що стосуються ненадання або несвоєчасного надання інвесторові інформації про діяльність емітента за його письмовим запитом, за нерозміщення, розміщення в неповному обсязі або розміщення недостовірної інформації в загальнодоступній базі даних ДКЦПФР, ненадання, несвоєчасне опублікування або несвоєчасне розміщення в базі даних Держкомісії інформації, порушення емітентом або профучасником ринку порядку ведення системи реєстру, відхилення від внесення змін або внесення свідомо недостовірних змін у систему реєстру або в систему депозитарного обліку, незаконне використання інсайдерської інформації, а також маніпуляція цінами під час здійснення операцій із цінними паперами.
Під час брифінгу експерти ДКЦПФР також повідомили, що новим законом вносяться зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення, Карний і Кримінально-процесуальний кодекси України.
За їхніми даними, у Кримінальному кодексі в новій редакції викладена низка статей, що стосуються підробки документів, надаваних для реєстрації випуску цінних паперів, приховання інформації про діяльність емітента, незаконного використання інсайдерської інформації. Крім того, у Кодексі України про адміністративні правопорушення в новій редакції викладена ст. 163 "Розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску або порушення порядку здійснення емісії цінних паперів", внесені зміни в ст. 221 і 255. Кодекс також доповнений низкою статей.
Як відзначив Петренко, уперше законодавчо закріплена нижня межа штрафної санкції (1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас