Ремонтом електростанцій займуться вже внуки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ремонтом електростанцій займуться вже внуки

Енергетика
729
Енергетична галузь закінчила 2008 р. з рекордним падінням виробництва електроенергії і в умовах заморожування тарифів.
Це означає, що інвестиційне навантаження на ціну кіловат-години вкотре переноситься на невизначене майбутнє.
За даними Мінпаливенерго, у грудні минулого року виробництво електрики в об'єднаній енергосистемі скоротилося в порівнянні із груднем 2007 р. на 11,9% - до 16863 млн. квт-г. Крім падіння товарного виторгу, енергетиків наприкінці року очікував і ще один сюрприз - у листопаді уряд заморозив тарифи по всьому технологічному ланцюжкові виробництва і постачання електроенергії до 1 квітня 2009 р.
Усе це привело до неминучого урізування енергокомпаніями своїх інвестиційних програм, обсяг яких і до кризи в найкращому разі дозволяв підтримувати стан обладнання на існуючому технічному рівні. Здавалося, в 2008 р. з'явилися передумови для того, щоб зрушити віз із місця. Спочатку Кабмін у лютому вперше в історії України ухвалив рішення щодо продажу контрольних пакетів акцій теплових генкомпаній на конкурсах. А із другої половини року в країні заговорили про наближення першого етапу проекту впровадження конкурентного енергоринку.
Обидві знакові події свідчили про наближення змін. Але реформ не трапилося. На цьому тлі Мінпаливенерго не відмовляє собі в задоволенні відрапортувати про досягнуті в 2008 р. успіхи на енергетичних будівництвах. Зокрема, міністр палива та енергетики Юрій Продан виділив, як найбільш значимі серед них, проект введення в експлуатацію підстанції напругою 750 кВ "Київська", завершення будівництва декількох ліній електропередач, які дозволили збільшити потужність передачі струму в Крим і в південну частину Одеської області, а також початок пускових робіт на першому агрегаті Дністровської ГАЕС.
У цілому в енергетиці в 2008 р. освоєно 4,9 млрд. грн. капітальних вкладень, що на 17,3% більше, ніж позаторік. В основному гроші витрачалися на розвиток магістральних ліній електропередач, які перебувають у державній власності. Ще частина коштів направлялася на спорудження Дністровської і Ташликської ГАЕС, які вже давно перетворилися в загальнонаціональні довгобуди. Однак про здачу великих об'єктів мова в галузі поки не йде.
Якщо врахувати, що Енергетичною стратегією України на період до 2030 р. передбачене вкладення в електроенергетику близько половини трильйона гривень інвестицій, можна одержати уявлення про мізерність сьогоднішнього інвестиційного струмочка в галузі. Практика адміністративного стримування тарифів разом із затягуванням реформаторських і приватизаційних процесів у галузі небезпечна ефектом стиснутої пружини.
Чим сильніше її стискати, тим могутніше вона випрямиться у вигляді різкого підвищення розцінок на електрику. В 2008 р. роздрібні тарифи на електроенергію для промспоживачів зросли на 42-45% - до 43,6-58,4 коп. за 1 квт-г. У середньому щомісячне підвищення становило 4%. Аналогічні темпи цінового зростання планувалося зберегти і в 2009 р. І це в умовах збереження мізерної інвестиційної складової у ціні кіловат-години. Про масштабне технічне переозброєння енергетичної галузі питання поки навіть не піднімалося.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас