Представник проекту "Набукко" закликає ЄС виділити кошти на цей проект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник проекту "Набукко" закликає ЄС виділити кошти на цей проект

Енергетика
617
Газопровід "Набукко", по якому проектується поставляти газ із Середньої Азії на Захід в обхід Росії, може приносити прибуток, особливо якщо Євросоюз фінансово підтримає цей проект, заявив угорський представник проекту "Набукко" Міхай Байєр в інтерв'ю газеті "Непсабадшаг" у середу.
Крім того, Байєр сказав, що проект газопроводу "Набукко" перебуває на більш розвиненій стадії, ніж проект газопроводу "Південний потік", по якому планується поставляти газ із Росії в країни Центральної та Південно-Східної Європи в обхід України.
На відміну від "Південного потоку", в "Набукко" уже є проектна компанія, техніко-економічне обґрунтування, і вже ведуться переговори про фінансування, відзначив угорський підприємець.
Байєр також заявив, що "Південний потік" обіцяє бути дорожчим, тому що частина трубопроводу повинна, згідно із проектом, пройти по дну Чорного моря.
Одночасно він відзначив, що гра варта свічок у будь-якому разі, тому що Європі, мабуть, знадобляться обидва трубопроводи.
За словами Байєра, неможливо собі уявити Європу, якій не потрібний газ, і європейські країни в будь-якому разі будуть змушені його імпортувати.
Поки "Набукко" буде забезпечений сировинними джерелами, фінансисти та інвестори будуть готові підтримувати цей проект, відзначив він, цитуючи заяви представників банківської галузі.
Дотепер фінансування проекту "Набукко" з боку ЄС перебувало на мінімальному рівні, учасники консорціуму закликають Євросоюз до повноцінної участі в проекті, додав Байєр.
Він повідомив, що це питання буде поставлено перед учасниками міжнародної конференції щодо проекту "Набукко", яка відбудеться в Будапешті на наступному тижні.
Сукупні інвестиції в будівництво газопроводу "Набукко" оцінюються на суму 7,9 млрд євро, перші поставки газу по трубопроводу можуть початися в 2013 році.
З угорського боку в консорціум шести регіональних нафтогазових компаній, що ведуть проект будівництва газопроводу, входить найбільша в Угорщині нафтогазова компанія MOL.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас