Європейські індекси впали у вівторок на 0,4-2,3% слідом за акціями банків і технологічних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали у вівторок на 0,4-2,3% слідом за акціями банків і технологічних компаній

Фондовий ринок
80
Європейські фондові індекси знизилися у вівторок другий день поспіль слідом за акціями банків і технологічних компаній на тлі зрослих побоювань з приводу скорочення корпоративних прибутків в умовах глобального економічного спаду, повідомляє агентство Bloomberg.
FTSE 100 опустився на 0,4%, французький CAC - на 2,15%, німецький DAX - на 1,77%, індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 упав на 2,29%.
Згідно з прогнозом аналітиків, прибутки компаній, що входять у розрахунок індексу Stoxx 600, знизилися в 2008 році на 17% та впадуть на 1,4% цього року. Технологічні компанії, на думку експертів, зафіксують скорочення прибутків у середньому на 14% в 2009 році.
Вартість акцій Logitech, найбільшого у світі виробника комп'ютерних мишей, впала на 11%. Чистий прибуток компанії в жовтні-грудні минулого року впав на 70% і склав $40,5 млн, або 22 цента на акцію, у порівнянні з $133,6 млн, або 71 цент на акцію, за аналогічний період 2007 року. Прибуток виявився у два рази менше, ніж очікували аналітики (прогноз - 44 цента на акцію). Виторг опустився на 16%, до $627,5 млн.
Крім того, Logitech оголосила про плани звільнення 600 чоловік, відзначивши, що її прибутковість може погіршитися в цьому кварталі через падіння споживчого попиту у світі.
Показники прибутків "просто жахливі", відзначає головний інвестиційний директор підрозділу світових фондових ринків RCM UK Ltd. Люсі Макдональд. "Всі економічні дані, які мають відношення до корпоративного сектора, свідчать про погіршення ситуації", - вважає вона.
Папери Invensys, що випускає, зокрема, елементи управління для пральних машин марки Whirpool, подешевіли на 5,5% після того, як компанія заявила, що скорочення її клієнтами обсягів виробництва і закриття ними заводів негативно позначиться на її показниках.
Ціна акцій SAP, виробника програмного забезпечення для управління діяльністю підприємства, опустилася на 1,7%.
Вартість паперів BNP Paribas впала на 12%. На думку аналітиків Societe Generale, найбільшому банку Франції може знадобитися залучення порядку 8 млрд євро. Експерти понизили рекомендацію для акцій BNP Paribas до "продавати".
У фінансовому секторі, згідно з прогнозом економістів, прибутки компаній виростуть на 42% в 2009 році після падіння на 59% в 2008.
Акції Lloyds, що завершили в понеділок угоду з поглинання HBOS, подешевіли на 25% на побоюваннях, що банк зіткнеться з недостачею капіталу. Представник Lloyds Шейн О'Риордан у вівторок заявив, що банк зберігає сильні позиції в плані капіталу і стан його бізнесу є задовільним.
Ціна паперів Allied Irish Banks звалилася на 33%. Уряд Ірландії заявив, що хотів би, щоб Allied Irish й Bank of Ireland залишилися приватними, відзначивши, що має намір продовжити їх рекапіталізацію. У грудні минулого року уряд оголосив про намір інвестувати 2 млрд євро в ці два банки.
Вартість паперів Credit Suisse опустилася на 6,3%.
Акції Xstrata подешевіли на 1,5% слідом за падінням цін на мідь на 5% - до $3259,5 за тонну - у ході лондонських торгів.
У той же час котирування акцій Burberry виросли на 13%. Британський виробник товарів класу "люкс" у минулому кварталі збільшив виторг на 9% - до 329 млн фунтів стерлінгів, що виявилося вище за середній прогноз експертів, що становив 291 млн фунтів.
Папери Metro AG виросли в ціні на 7,9%. Німецький ритейлер оголосив про намір скоротити 15 тис. робочих місць у рамках плану зі збільшення прибутку на 1,5 млрд євро в наступні чотири роки.
Всі вісімнадцять основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 20 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас