Ющенко: Україна відновить постачання електроенергії в Білорусію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна відновить постачання електроенергії в Білорусію

Енергетика
447
Україна відновить постачання електроенергії в Білорусію, заявив президент України Віктор Ющенко.
"Ми домовилися про те, що Україна відновлює постачання електроенергії в Білорусь", - сказав В.Ющенко на спільній із президентом Білорусії Олександром Лукашенком прес-конференції у вівторок у Чернігові по закінченню українсько-білоруських переговорів.
Як повідомлялося, по закінченню переговорів був підписаний міжурядовий меморандум про співробітництво в енергетичній сфері. На прес-конференції не було повідомлено, у яких обсягах будуть відновлені постачання електроенергії в Білорусію.
В.Ющенко відзначив, що під час переговорів ішла мова також і про постачання електроенергії через територію Білорусії в країни Балтії, Європейського Союзу.
Український президент повідомив про домовленість провести найближчим часом у Литві тристоронню зустріч (Україна-Білорусія-Литва) на рівні керівників міністерств закордонних справ, які проаналізують і поставлять фінальну крапку в проектах поставок електроенергії в Литву.
За словами В.Ющенка, під час переговорів також було обговорено питання реалізації проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору.
Він також нагадав, що в найближчий тиждень він буде презентувати Єврокомісії в Брюсселі даний проект.
В.Ющенко відзначив, що найближчим часом планується провести зустріч прем'єр-міністрів Білорусії та України і до цього часу необхідно розробити всі спільні українсько-білоруські проекти, які можна реалізовувати в 2009 році.
За його словами, проекти будуть поставлені на "президентський контроль".
В.Ющенко підкреслив, що ці проекти повинні допомогти Україні і Білорусії мінімізувати наслідки світової економічної та фінансової кризи.
Україна припинила постачання електроенергії в Білорусію в липні 2008 року. Комерційні постачання української електроенергії в Білорусію були припинено з 1 липня 2007 року через те, що держконцерн "Біленерго" не погодився на запропоноване українською стороною підвищення цін.
Литва, яка планує припинити експлуатацію Ігналінської АЕС, розглядає можливість закупівлі української електроенергії і запросила Білорусію допомогти в вирішенні технічних питань її транспортування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас