Долар може коштувати 15 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар може коштувати 15 гривень

Валюта
33938
За останній тиждень курс гривні на міжбанківському валютному ринку зміцнився більш ніж на 9% - до 8 гривень за долар. Головним фактором подорожчання нацвалюти стала не оголошена середня вартість російського газу для України на 2009 рік (близько 230 доларів за тисячу кубометрів замість анонсованих російськими владою 450 доларів), а візит в Україну представників Міжнародного валютного фонду
Напередодні приїзду в Україну представників МВФ регулятор намагався зблизити офіційний (7,7 гривні за долар) і ринковий курси валют (одна з умов МВФ при виділенні Україні кредиту). Так, з 13 по 20 січня НБУ "вилив" на міжбанківський валютний ринок 435 мільйонів доларів.
Втім, більшість фінансистів впевнені, що Нацбанку не вдасться довго утримувати вартість американської валюти нижче 8 гривень. На думку експертів, у першій половині 2009 року нацвалюта продовжить дешевшати і, за різними оцінками, досягне рівня від 10 до 15 гривень за долар. У другому півріччі очікується зростання курсу гривні.
Скільки буде коштувати долар в Україні в 2009 році? Якоїсь єдності думок щодо цього питання серед експертів не спостерігається. Більше того, оптимістичний прогноз від песимістичного відрізняється майже в 2 рази.
Так, якщо аналітики банку "Фінанси та Кредит" вважають, що вартість долара до кінця 2009 року складе близько 6,5 гривні, то їх колеги з інвесткомпанії "Фенікс Капітал" прогнозують не менше 12 гривень.
Експортери допоможуть гривні
Незважаючи на таку відмінність у прогнозних значеннях фінансисти сходяться на думці, називаючи основні курсоформуючі фактори для української гривні. Найбільший вплив на її вартість буде робити стан торговельного балансу України. Нагадаємо, що за 2008 рік дефіцит торговельного балансу склав тільки за 10 місяців минулого року 16 мільярдів доларів. У першій половині поточного року значне перевищення імпорту над експортом збережеться, що буде продовжувати тиснути на національну валюту.
"Торговельний баланс буде негативним в І кварталі 2009-го через слабкий експорт і високу ціну імпортованого газу (360 доларів за тисячу кубометрів), але в другій половині року, вперше з 2005-го, баланс буде позитивним через падіння ціни на газ до 180-190 доларів і відновлення експорту металу та зерна. Що й призведе до зміцнення гривні", - впевнений аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук.
За його оцінками, пік знецінювання гривні припаде на травень-червень, коли за один долар будуть давати 14-15 гривень, а середньорічна вартість національної валюти складе 12 гривень. Втім, інші учасники ринку оцінюють можливу девальвацію гривні не настільки песимістично.
"Курс досягне піка в другому кварталі, а в третьому-четвертому ми очікуємо його стабілізації. Насамперед це пов'язано з початком видужання світової економіки, а також зі збільшенням українського експорту. Так, за нашими прогнозами, до кінця 2009 року долар буде коштувати 8,5 гривні, у той час як середній курс за рік складе 9,5 гривні", - вважає аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан.
Борг платежем небезпечний
Крім імпорту та експорту, немаловажний вплив на курс долара буде чинити інтенсивність припливу прямих іноземних інвестицій в Україну. За оцінками аналітика інвесткоманії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасії Головач, їх розмір може скоротитися на третину в порівнянні з 2008 роком і складе близько 6 мільярдів доларів. Також не варто забувати і про приватні трансфери, які очікуються на торішньому рівні - близько 3 мільярдів доларів. Ложкою дьогтю в цьому вхідному потоці іноземної валюти є значний розмір зовнішнього боргу українських компаній. За різними оцінками, їм потрібно виплатити в 2009 році від 7 до 30 мільярдів доларів.
Без довіри - нікуди
Другим фактором за ступенем впливу на вартість долара буде рівень довіри населення і бізнесу до гривні. Очікування подальшої девальвації національної валюти створює істотний попит на долари, що у свою чергу призводить до ще більшого знецінювання гривні. Так, наприклад, за останні 4 місяця 2008 року населення купило в банків на 4,7 мільярда доларів більше, ніж продало.
"Фундаментальні фактори вже не відіграють таку відчутну роль, як колись. Наприклад, за результатами минулого року не було фундаментальних факторів для такої сильної девальвації гривні (40%). Коли включаються психологічні фактори, макроекономічні показники часто йдуть на другий план", - відзначає Олена Білан.
Учасники ринку вважаються, що повернути довіру до гривні могли б прозорі та передбачувані дії Національного банку, а також погоджена валютна політика уряду і НБУ.
"Зараз ми бачимо повну непогодженість дій між НБУ та урядом, саме через це курс складно прогнозувати. Якщо все-таки напруга між органами влади спаде, то курс буде поступово знижуватися і під кінець року може скласти 7,5 гривні", - вважає екс-директор казначейства Сведбанку Дмитро Дребот.
Таїсія Герасимова, Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас