Частка іпотечних кредитів з прострочкою в українських банках у грудні склала 15-25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка іпотечних кредитів з прострочкою в українських банках у грудні склала 15-25%

Нерухомість
1248
Частка дійсних іпотечних кредитів із простроченими платежами в українських банках у грудні 2008 року склала 15-25% їх загальної кількості, повідомляється в прес-релізі компанії "Канзас" (Київ) з посиланням на її аналітиків.
" За різними оцінками, частка кредитів із простроченнями коливається залежно від банку та досягає станом на кінець 2008 року 15-25% від загального числа іпотечних кредитів", – відзначають аналітики.
Згідно із прес-релізом, виплати по кредитах зменшилися через зменшення доходів позичальників.
"Більшість позичальників є сумлінною і не проводить виплат у повному обсязі не тому що не хоче, а тому що зменшилися доходи, причому доходи, як правило, у гривні, кредити у двох із трьох випадків – у доларах, а курс готівкового долара виріс майже у два рази. У підсумку виникає прострочення", – відзначається в прес-релізі компанії.
На думку аналітиків, якщо в жовтні і листопаді 2008 року багато позичальників могли перекрити відсутню суму по кредиту, позичивши або використавши свої нагромадження, то в грудні стало ясно, що колишніх фінансових навантажень населення не витримує.
Крім того, вважають аналітики компанії, минулий рік показав, що банки перетворилися в "прихованого, але дуже потужного гравця на ринку нерухомості", який зацікавлений у стабільності цін на житло.
"Саме банки зацікавлені в стабільності цін на нерухомість: чим більше знизяться ціни на житло, тим більший відсоток відмов виплачувати іпотеку буде ними отриманий. Крім того, зниження заставної вартості квартир банкам також украй не бажане, оскільки від цього показника формуються резерви банку, а, отже, банк повинен відволікти додаткові кошти при зниженні ціни закладеної квартири, тобто нести додаткові витрати", – говориться в прес-релізі компанії "Канзас".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас