Фірташ не купить "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ не купить "Надра"

Фондовий ринок
16217
Керуюча компанія Дмитра Фірташа Group DF може відмовитися від наміру придбати контрольний пакет акцій банку "Надра".
Після того як Нацбанк відмовив банку в наданні чергового траншу рефінансування на 2,5 млрд. грн., банк почав зазнавати труднощів.
Джерела в НБУ стверджують, що регулятор дотепер не надав Group DF дозвіл на придбання банку. Затримка викликана тим, що регулятор висунув потенційним акціонерам вимогу обслужити борги "Надра" і завести в нього живі гроші у вигляді рахунків підприємств і депозитів. Однак кошти на поповнення пасивів банку поки не надійшли.
Фінансисти стверджують, що через поверхневий аудит, проведений в "Надра", більша частина потенційних проблем банку не потрапила в поле зору покупців. "Тепер, коли вони провели більш глибокий аналіз, то зрозуміли, що більшу частину зобов'язань не вдається шунтувати за рахунок фінансових потоків їх бізнесу", - говорить один з них. Підтвердженням складної ситуації в банку є затримки з поверненням депозитів, термін видачі яких уже настав. Насамперед, це стосується валютних вкладів.
Заяви Юлії Тимошенко про участь банку в корупційних схемах привели до того, що "Надра" перестали одержувати рефінансування і втратили можливість купувати валюту в НБУ для виконання зобов'язань. По ринку почали ходити чутки про бажання Дмитра Фірташа відмовитися від наміру придбати контрольний пакет акцій банку "Надра", пославшись на політичний тиск із боку прем'єра.
У банку "Надра" повідомили, що дана інформація не відповідає дійсності. Сам пан Фірташ в ефірі телеканалу "Інтер" у п'ятницю заявив, що процес купівлі банку може бути завершений у травні. "Тільки 24 січня буде проведено акціонерні збори. Це перше. Друге - я повинен одержати дозвіл Нацбанку", - сказав він. Останньою умовою Фірташ назвав аудит, який компанія KPMG завершить тільки в травні.
Експерти вважають, що якщо продаж не відбудеться, то фінансовий ринок очікує новий виток дефіциту гривні на міжбанківському ринку, який може стати останнім для деяких банків. "Якщо компанія Дмитра Фірташа відмовиться від угоди, це вплине на весь банківський ринок. Міжбанківські операції можуть бути повністю заморожені, - говорить екс-заступник голови правління НБУ Сергій Яременко. - В умовах обмеження обсягів операцій рефінансування з боку Нацбанку це стане черговим поштовхом до системної кризи".
Тим часом, деякі з них вважають, що співвласникові RosUkrEnergo не вдасться так просто піти з "Надра". "Компанія Group DF є публічною та оперує на міжнародному ринку. Якщо пан Фірташ піде з "Надра" і банк збанкрутує, це серйозно вплине на його репутацію як інвестора і партнера з бізнесу в нових угодах злиття та поглинання", - говорить керівник представництва одного з іноземних банків в Україні. Він вважає, що зараз Group DF стала заручником політичної ситуації і відмовиться від купівлі "Надра" у зовсім крайньому випадку. "Втім, якщо чиновники продовжать атаку на банк, у Фірташа може з'явитися виправдання", - резюмує фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас