Путін: Україна зможе обійтися без російського газу півтора-два місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Україна зможе обійтися без російського газу півтора-два місяці

Енергетика
1578
Україна зможе обходитися без російського газу ще півтора-два місяці, вважає прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
"Україні потрібний російський газ. Без нього вона через півтора-два місяці не зможе обійтися", - заявив Путін у ніч на суботу на зустрічі з головними редакторами провідних німецьких ЗМІ.
Путін відзначив, що ця обставина є "фактором оптимізму" під час переговорів з Україною про постачання російського газу в цю країну.
Іншим таким фактором він назвав необхідність розбудовувати транспортні можливості і диверсифікованість шляхів постачання палива з Росії в Європу.
"Треба позбавити її (транзитну країну) монопольного становища", - сказав Путін. При цьому він звернув увагу на те, що "нові транзитні можливості ні в кого нічого не відбирають".
Прем'єр також додав, що Росія не збирається припиняти відносини зі своїми транзитними партнерами, однак відмітив, що "домовлятися з ними буде легше".
Путін підтвердив, що Росія готова перейти з Україною на ринкові відносини в сфері постачання газу і його транзиту в Європу, коли Росія готова поставляти газ в Україну за ринковою ціною і платити за його транзит у Європу також за ринковими цінами.
При цьому Путін не погодився з формулюванням одного із представників німецьких ЗМІ, який запитав, " як довго Росія буде лихоманити Європу". "Я проти такого формулювання. Чому ви не запитаєте про це в України?" - сказав прем'єр.
"Поки в Європі стверджують, що Росія винна, Україна не змінить свою позицію. Що ж ми так і будемо жити в умовах криміналу і шантажу?" - додав Путін.
Глава уряду також висловив думку, що немає необхідності заповнювати всю газотранспортну систему України газом для поновлення його транзиту в Європу.
"Вони вимагають від нас, щоб ми негайно відкрили всі напрямки і наповнили всю їхню газотранспортну систему. Ми вважаємо для того, щоб створити умови для подальшого злодійства", - сказав Путін.
Він відзначив, що експерти "Газпрому" вважають, що в України є всі можливості на сьогодні для того, щоб відновити транзит газу, однак українські експерти із цим не згодні. Таким чином, вважає Путін, сперечатися можна нескінченно, тому в даній ситуації необхідно скористатися пропозицією європейських партнерів і направити міжнародних експертів, щоб вони обстежили газотранспортну систему України і виробили свої пропозиції щодо транзиту, у тому числі запропонували б його оптимальний маршрут. Таким чином, додав Путін, і європейці, і Росія могли б "гарантувати захист від злодійства".
При цьому Путін нагадав, що такий механізм контролю передбачений протоколом, який ще 12 січня підписали Росія, Україна і представники Єврокомісії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас