Сміх крізь мрії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сміх крізь мрії

Нерухомість
5312
Які схеми та умови продажів квартир "за підхожою ціною" у будинках, здача яких планується не далі як протягом найближчого півріччя, Личный счет з'ясував у самих забудовників. Не смішно!
Якщо між нами, то ми зовсім не впевнені, що купівля житла в новобудові - така вже геніальна ідея. Але хіба це заважає довідатися про знижки та акції, що соромливо прикривають зниження цін на житло.
Ніхто не хотів помирати
Справжні оптимісти - це менеджери продажів будівельних компаній. Ще півроку тому вони песимістично оцінювали виконання будівельниками роботи вчасно, підкуповуючи майбутніх інвесторів кристальною чесністю: "Будинок буде зданий пізніше на квартал-другий, як звичайно це буває". Зараз в їхніх голосах сталева впевненість і залізобетонна твердість: "Ми будуємо і здамо вчасно". Спочатку губишся і рефлекторно міркуєш, як би швидше зібрати потрібну суму, щоб встигнути купити житло. Адже пропозиції просто неймовірні - позасезонні знижки і діапазон цін з дворазовою різницею на квадратному метрі. (Можна посміхатися трохи скромніше?)
Приміром, у комплексі з чотирьох будинків на Оболоні, що будує "Київбудком", коробки двох будинків вже є, а два інших - у будівництві, яке відбувається мляво. Як запевняє менеджер з продажу квартир комплексу, будівництво буде завершено в зазначений термін - до IV кварталу 2009-ого.
З такою ж впевненістю можна казати і про те, що за рік може вирости ціна квадрата. А поки вона диференційована: чим менше кімнат, тим дорожчий метр, тим жорсткіші умови знижки. Торгів не приймають по малометражним однокімнатним площею 31 кв. м, яких лише дві в пропозиції за ціною 11 300 грн./кв. м. Ну а на інші квартири - знижки: на кожному квадраті відмінусовують 200 грн. при оплаті 100% готівкою; або ж по 100 грн. при поетапній оплаті з першим вкладом 60%. Ну, а якщо не вистачає готівки, тоді розрахунок без знижок і за звичайною схемою: 30% для початку і щомісяця до листопада - решта з індексацією ціни неоплаченого квадратного метра. Якщо ж зовсім не вистачає готівки, то, за словами менеджера продажів, можна просити кредит у банку "Київська Русь" під 18% річних у гривні на 5 років, але з початковим вкладом 40%. (Присягаємося, так і сказали! 40%)
Ці умови куди лояльніші, ніж пропозиції інших компаній. "НЕСТ", наприклад, пом'якшив вимогу оплати 100% квартири в комплексі "Изумрудный" (здача в II кварталі, а може, і під кінець року) і пропонує безпроцентну розстрочку з першим вкладом 50% з умовою фіксування ціни покупки; зараз ціна - 14-18 тис. грн./кв. м. Так, розрахуватися потрібно встигнути до термінів здачі комплексу, і при такій "розстрочці" (що, по суті, є тією ж схемою поетапної оплати) вартість квартири буде на 5% вища, ніж при стовідсотковій оплаті. Менеджер продажів запевняє, що під заставу недобудованого житла в комплексі кредит можна взяти в "Автозазбанку" (перший вклад 20%), та і в "Авалі", зі слів обізнаної дівчини, "незабаром будуть давати гроші". (Будь ласка! Припини істерику! Люди дивляться!)
У компанії "Міськжитлобуд" уважно стежать за всіма ціновими коливаннями - і на ринку житла, і на ринку валют. І з 1 грудня оголосили нові ціни на квадрати, що добудовуються, у третій черзі комплексу "Голосієво", що повинна бути здана вже в першому кварталі 2009 року.
Тепер ціна квадрата у квартирах ще незданого будинку комплексу стартує від 15 600 грн. ( у тих секціях, що здані, - від 18 600 грн.), а в паркінгу - 6 240-19 500 грн./кв. м. Виправданням 20%-ому подорожчанню слугує не тільки строк здачі будинку, що наближається, але й підвищення курсу долара. У середньому за однокімнатну доведеться викласти 880-900 тис. грн. І це вже з 4% знижкою за умови стовідсоткової оплати до моменту введення будинку в експлуатацію. На паркомісця знижок немає. І ніякі благання не зможуть похитнути впевненого курсу продажів забудовника.
У колишні часи можна було скористатися послугою "Укрсоцбанку", що видавав кредити під цей споруджуваний об'єкт. Але тепер це неможливо. Як зізналися у відділі продажів компанії, іти на умови розстрочок нема чого - і так продається по 10-15 квартир на місяць. Ну й що з того, що не продано ще квартири у вже зданих секціях? Квартири в комплексі продаються вже три роки, і з такими темпами, імовірно, будуть продаватися мінімум ще років п'ять-вісім, якщо покупець буде встигати за постійно зростаючою ціною голосіївського квадрата. (Вже навіть не смішно? Нам теж!)
Хто не з нами, той проти нас
У деяких випадках забудовники вирішили виступити в ролі банку, пропонуючи свою іпотеку, що називають нашим рідним словом "розстрочка". Наприклад, у комплексі "Градимир" квартиру можна купити по "товарному кредиту" на 10 років під 17,5% річних у доларах з оплатою половини вартості квартири при оформленні покупки, при цьому підписуючи договір про участь у ФФБ. Під таку пропозицію потрапляють тільки 3- і 4-кімнатні квартири за ціною 9 600-10 000 грн./кв. м у будинку, що тільки починають будувати і погрожують встигнути за рік побудувати і здати. (Тільки не треба корчити смішні пички.)
Вдалося знайти більш привабливу пропозицію. Розстрочку на 20 років (або на 5, на 10 років) пропонують у компанії "НБК Україна". Пропозиція дійсна для чотирьох споруджуваних будинків: у комплексі "Троєщина", здача якого планується на перше півріччя 2009 року, і в комплексі "Парковий". Його повинні здати до наступного Нового року. Цікавіший, звичайно, перший варіант, до того ж і ціна тут дешевша - 9 000 грн./кв. м (після новорічних свят ціну обіцяють підняти, але все покаже курс долара).
Правда, у пропозиціях не залишилося 1-кімнатних. Однак і двійка на 67 загальних квадратів може стати досить вигідним придбанням. Її вартість - 604 530 грн. - оплачується гривнями поетапно, але платежі переводяться в долари за курсом НБУ на день оплати (це, мабуть, для зручності звичного рахунку).
Перший вклад - 20%, тобто $17 700 (за курсом 6,8 грн./$). $75 тис., що залишилися, розбиваються на щомісячні платежі за ануїтетною ($932 / міс.) або стандартною ($1 187 / міс. перший рік, пізніше сума зменшується, і % нараховуються на залишок) схемою. Менеджер поштиво цікавиться, чи маєте ви намір погашати достроково (А ну швидко піднімися з підлоги!). І якщо не впевнені (та досить вже падати на підлогу!), то рекомендує другий варіант оплати - адже переплата по такому кредиту в доларах під 14% річних складе вдвічі менше, ніж при ануїтетній схемі.
Хоча, якщо є підозри, що виплатити вдасться набагато скоріше, однак немає гарантій у щомісячному стабільному розмірі оплати, порадять вибрати ануїтет на максимальний термін - і переплата по розстрочці виявиться настільки маленькою, наскільки швидко вдасться розплатитися за квартиру. Що особливо утішило, так це відсутність обмежень за віком у видачі кредитів - на 20 років розстрочку може оформити і 45-річна жінка.
Така лояльність - справжня провокація: прямо так і хочеться встигнути скористатися моментом. Менеджер продажів не приховувала гордості: компанія нікому не винна, не загрузла в кредитах і будує житло за власні кошти, як і за свій рахунок розгортає іпотечні програми. Правда, програми ці вимушені, і як міркує менеджер компанії, "як тільки ситуація стабілізується, вже не буде необхідності в подібних акціях". Але відповісти, як довго такі "акції" будуть тривати, у компанії не змогли.
Максим Щасливий
За матеріалами:
Особовий Рахунок
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас