Ні собі, ні людям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ні собі, ні людям

Нерухомість
5586
Будівельні магнати добилися прийняття закону, який повинен допомогти пережити їм кризу за рахунок державних коштів. Однак ні забудовникам, ні простим українцям цей документ не допоможе
Наприкінці грудня 410 народних обранців вирішили допомогти будівельному бізнесу пережити лихоліття, пообіцявши гроші з державного бюджету. Верховна Рада прийняла закон України " Про запобігання впливу світової кризи на розвиток будівельної сфери та житлового будівництва", який президент схвалив у першій декаді січня.
Згідно з документом, який уже набув чинності українці, що стоять у черзі за безкоштовним житлом, одержать із бюджету допомогу – 30% вартості нерухомості.
Ці гроші вони зможуть використовувати для покупки квартир у новобудовах, тим самим підтримавши будівельний бізнес. Для цього передбачена цільова субвенція в розмірі 0,5% ВВП ( близько 4 млрд грн). Будівельники дуже розраховують на допомогу держави в подоланні кризи.
"Це підтримає і людей, які вже інвестували в житло, і компанії, які не стануть банкрутами, зможуть здати в експлуатацію вже викуплені квартири..." – сподівається голова Ради директорів компанії "ХХІ Століття" Лев Парцхаладзе.
Однак проблеми з упровадженням закону в дію почалися практично відразу. Міністр будівництва Василь Куйбіда зізнався, що закладені в ньому витрати не передбачені в державному бюджеті. Навіть якщо ця юридична колізія буде подолана, забудовники скептично оцінюють фінансові можливості держави.
"Реально держава не зможе профінансувати близько 4 млрд грн на доступне житло, тому що сьогоднішня економічна ситуація досить складна", – вважає гендиректор концерну "Поділля" Тимофій Гіренко.
Доступне житло з бюджету буде фінансуватися в останню чергу, після всіх захищених статей, а нестабільна економічна ситуація не дасть спрогнозувати, чи знайдуться гроші для фінансування будівництва доступного житла, вважає гендиректор компанії ТММ Микола Толмачов.
"Думаю, навряд чи ця програма почне працювати в 2009 році", – підсумував він. А виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Олексій Пилипець був більш категоричний в оцінці корисності цього закону: "Це як мертвому припарка".
Однак відсутність грошей у кишені в держави – не єдина проблема. Непрогнозована економіка і недовіра до банківської системи ставлять під сумнів поновлення іпотечного кредитування – а тільки за рахунок цих кредитів клієнти зможуть оплатити інші 70% вартості житла. Адже зараз довіра до банківської системи невелика. Поки вона буде залишатися такою, у банкірів не буде ресурсів для поновлення іпотечного кредитування.
"Купівельна спроможність в 2009 році буде вкрай несприятливою", – вважає Толмачов.
Будівельні компанії, пролобіювавши цей закон, не добилися гарантованої матеріальної допомоги від держави. Але простим українцям життя попсували: закон забороняє інвесторам, що вклали гроші в будівництво квартир, протягом трьох років вимагати розірвання договору і повернення коштів.
"Оскаржити це положення і добитися повернення грошей інвесторам... буде вкрай складно або навіть неможливо", – вважає директор " Юридичної консультації Братів Коваленків" Наталя Опря.
Юристи вважають, що, добившись прийняття цієї норми, будівельні магнати рубають сук, на якому сидять.
"Наслідком цього нововведення буде втрата інвесторами і покупцями інтересу та довіри до проектів первинного будівництва як мінімум на наступні п'ять років", – прогнозує старший юрист юркомпанії "Василь Кисіль і партнери" Наталя Донцеко-Білоус.
Олександр Суков
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас