Експерти: Залишилось два сценарії розвитку ситуації на російському фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Залишилось два сценарії розвитку ситуації на російському фондовому ринку

Фондовий ринок
856
"Незважаючи на серйозне зниження російського ринку акцій в 2008 році (-70%), ми очікуємо, що в 2009 році російські фондові індекси оновлять мінімуми 2008 року. Факторами, що визначають динаміку вітчизняного ринку акцій в 2009 стане динаміка цін на нафту, на метали, а також ситуація на світових фондових майданчиках", - заявила аналітик Інвестиційної групи "УНІВЕР" Ксенія Поляк.
Як песимістичний сценарій подальшого розвитку ситуації в Росії, за словами Ксенії Поляк, можна розглядати погіршення макроекономічних показників протягом усього 2009 року. Кризові явища почали проявлятися в країнах, що розвиваються, у тому числі й у Росії, тільки восени 2008 року, тому не виключено, що, навіть якщо в економіці розвинених країн почнеться пожвавлення в другій половині 2009 року, то ситуація в російській економіці продовжить погіршуватися протягом усього 2009 року. Крім того, враховуючи сировинну орієнтованість виробництва, важливим фактором зростання російської економіки стануть ціни на ресурси та рівень світового попиту.
"Але світова економіка поки не демонструє ніяких ознак видужання, тому зростання російського ринку акцій під сумнівом. У цьому випадку після відновлення мінімумів 2008 року по основних російських індексах ( імовірно, уже в I кварталі 2009 року), російський ринок акцій піде в "боковик"", - відзначає Ксенія Поляк.
Позитивний сценарій передбачає відновлення ситуації на російському фондовому ринку в другій половині 2009 року. Відновлення російського фондового ринку почнеться з поверненням довіри інвесторів до компаній і банків, до партнерів, до держави, чому буде сприяти вирішення проблем з ліквідністю та припливом іноземного капіталу, крім того, повинна зникнути невизначеність, пов'язана з курсом національної валюти. У випадку стабілізації нафтових цін біля позначки $50 за барель, імовірно, за підсумками 2009 року російський ринок акцій виросте до позначки 1000 пунктів по РТС.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас