Слуги зв'язку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слуги зв'язку

2641
Запрограмували
Найближчим часом народним депутатам доведеться розглянути проект Програми діяльності уряду "Подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи і поступальний розвиток". Цей документ Кабмін 20 грудня 2008 р. затвердив постановою №1107 і направив для прийняття Верховною Радою.
За словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, цей проект повинен розглядатися як доповнення до Державного бюджету України на 2009 р. Тому в парламенті проект постанови був зареєстрований ще 23 грудня 2008 р., але разом з Бюджетом розглянутий не був й у розкладі пленарних засідань Верховної Ради на перший після новорічних канікул тиждень поки не фігурує.
Проект досить цікавий і схожий на спробу перехреститися до того, як гримне грім. У ньому уряд спробував зібрати максимум пропозицій щодо поліпшення діяльності різних галузей економіки, які протягом, як мінімум, останніх трьох років висували різні ініціативні групи народних депутатів, чиновників і гравців ринку.
Не обійшов стороною Кабмін і ринок зв'язку. При цьому примітно, що, пропонуючи заходи щодо подолання наслідків кризи, уряд вирішив подбати винятково про інтереси державних операторів зв'язку - ВАТ "Укртелеком" та Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта". Головними ж спонсорами реалізації запропонованих ініціатив як завжди стануть прості громадяни.
На зв'язку
Не секрет, що цього року уряд почав чергову спробу продати "Укртелеком". І прагнучи втілити в життя цю мрію, що ніяк не збувається протягом більш ніж десяти років, Кабмін у своїй антикризовій програмі прописав варіанти поліпшення діяльності компанії за рахунок інших учасників ринку телекомунікацій.
Зокрема, уряд наполягає на тому, щоб Міністерство транспорту і зв'язку разом з Фондом державного майна України (ФДМ) вжили всіх заходів для "забезпечення ефективної роботи в інтересах товариства ВАТ "Укртелеком" і проведення заходів щодо подальшої його приватизації - проведення технічної політики відповідно до сучасного розвитку телекомунікаційних технологій, обладнання і розширенням переліку послуг, проведення гнучкої тарифної політики". Але от методи забезпечення роботи фіксованого гіганта в інтересах товариства Кабмін обрав досить специфічні.
У першу чергу, на думку урядових чоловіків (і дам), повинна бути вдосконалена тарифна політика в сфері надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг. Нагадаємо: відповідно до Закону України "Про телекомунікації", до загальнодоступних (універсальних) послуг відноситься місцевий фіксований зв'язок.
Отож, Кабмін впевнений, що держава в особі телекомунікаційного регулятора - Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) - повинна привести їх до рівня собівартості. Як розповів член НКРЗ Володимир Олійник, у рамках приведення тарифів "Укртелекома" до рівня собівартості Комісія вже почала роботу над проектом рішення, відповідно до якого тарифи на міський зв'язок будуть підвищені на 20-30%, завдяки чому вони досягнуть рівня собівартості, а тарифи на послуги місцевого зв'язку в сільській місцевості - на 10-20%, але й цього, вважають у Нацкомісії, обмаль буде.
"Необхідність приведення тарифів до рівня собівартості назріла дуже давно. Але, наприклад, у сільській місцевості їх потрібно підвищувати в 5 разів, а це занадто сильно вдарить по користувачах, тому ми вирішили збільшити тарифи до того рівня, коли оператор зможе хоча б компенсувати витрати на утримання мережі в цій місцевості", - пояснив пан Олійник.
Учасники телекомринка не виключають, що "Укртелеком" планував встановити тарифи на загальнодоступні послуги, які значно перевищують їхню собівартість, і тепер буде шукати можливість заробити на колегах-конкурентах.
"Діяльність будь-якої телекомунікаційної компанії спрямована на одержання прибутку, і абсолютно нормальним буде бажання оператора компенсувати недоодержання прибутку іншими законними шляхами, наприклад, за рахунок підвищення тарифів на інші послуги зв'язку, що не належать до загальнодоступних", - пояснила Вікторія Рубан, начальник відділу зі зв'язків з громадськістю ЗАТ "UMC" (м.Київ; телекомунікаційний оператор; з 1992 р.).
При цьому, відповідно до очікувань експертів, у першу чергу компенсація буде відбуватися за рахунок збільшення ставок на інтерконнект. Як писав БІЗНЕС на початку грудня, "Укртелеком" вже виявив бажання збільшити ставки доступу у свою мережу в 2009 р. Але з жодним оператором, за інформацією Бізнесу, представникам "Укртелекома" домовитися так і не вдалося. Більше того, у зв'язку із цим всі мобільні оператори звернулися до Нацкомісії з проханням вплинути на монополіста. Але в НКРЗ, відповідно до діючого законодавства, є право тільки на сприяння досудовому врегулюванню конфліктів й участь у переговорах між сторонами, установлювати ж ставки (або забороняти кому-небудь робити це) вона не може.
Щоб підстрахувати "Укртелеком" і допомогти йому мінімізувати збитки від надання загальнодоступних послуг зв'язку, уряд не придумав нічого краще, як створити горезвісний Фонд загальнодоступних телекомунікаційних послуг (у низці телекомунікаційних законопроектів він ще йменується Фондом універсальних послуг). І якщо парламентарії затвердять урядову Програму, то протягом 2009 р. Мінтрансзв’язку і НКРЗ повинні будуть розробити відповідний законопроект про створення такого Фонду.
Нагадаємо: розмови про необхідність створення компенсаційного фонду ведуться вже чотири роки. В 2005 р. народний депутат Віталій Корж підготував законопроект про створення ФУП, і Верховна Рада навіть ухвалила його в першому читанні. Але великі мобільні оператори виступили категорично проти запропонованої ініціативи. У результаті процес підготовки проекту до другого читання сильно затягся, і до сесійної зали документ так і не дійшов.
Крім того, протягом трьох останніх років спроби створити фонд вживали різні ініціативні групи, але законопроекти, в яких було прописано його створення, так і залишилися лежати у Верховній Раді без уваги. Тепер же, за словами пана Олійника, придуманий механізм наповнення фонду, що не викличе негативної реакції затятих супротивників створення цієї структури - великих мобільних операторів.
"Ми пропонуємо знизити введений ще в 1990-і роки (як податок на розкіш) збір у Пенсійний фонд (всі користувачі платять 7,5% надбавки до тарифу в Пенсійний фонд. - Авт.) до 5,5%, а зняті 2% спрямовувати на фінансування фонду. Ми вже консультувалися з операторами, і вони згодні з таким варіантом", - пояснив пан Олійник.
Згоди користувачів ніхто запитувати не буде, відзначають експерти, хоча мобільний зв'язок вже давно припинив бути розкішшю і збір у Пенсійний фонд років вісім як треба було скасувати. За словами Володимира Олійника, ще наприкінці грудня повинна була відбутися нарада за участю прем'єр-міністра щодо питання створення фонду, але через проблеми на газовому фронті вона була скасована і повинна бути проведена найближчим часом.
НКРЗ уже почала роботу над проектом рішення, відповідно до якого тарифи на міський зв'язок будуть підвищені на 20-30%, а тарифи на послуги місцевого зв'язку в сільській місцевості - на 10-20%
У поле пошти
Другим оператором, доля якого турбує уряд, як вже було сказано вище, стала "Укрпошта". Кабмін пропонує привести її тарифи і на універсальні послуги, і на поширення періодичних друкованих видань за передоплатою до рівня собівартості. Нагадаємо: наприкінці минулого року НКРЗ вже затвердила нові тарифи на універсальні послуги "Укрпошти", а 5 січня вони вже навіть набули чинності. Також у середині грудня Мінтрансзв’язку (незалежно від Програми Кабміну) розробило проект підвищення тарифів (до рівня собівартості) на поширення періодики.
За проектом міністерства, з 2010 р. тариф на цю послугу буде підвищений на 28%, хоча для покриття всіх витрат на поширення видань потрібно було б збільшити вартість послуги більш ніж на 60%, сказано в заяві прес-служби Мінтрансзв’язку.
Але так різко змінити ціни на послуги уряд не зважився й для поштового оператора вигадав варіант компенсації витрат. Правда, у цьому випадку відшкодування витрат Кабмін пропонує покласти на всіх платників податків, запропонувавши для цього в проекті антикризової програми "передбачити в держбюджеті кошти для фінансування надання універсальних послуг поштового зв'язку".
Правда, як відзначив пан Олійник, держава ще жодного разу не компенсувало які-небудь витрати або збитки "Укрпошті" (хоча це передбачалося різними урядовими програмами, наприклад Програмою інформатизації). І цей рік виключенням, швидше за все, не стане, принаймні, у прийнятому Радою варіанті Держбюджету-2009 кошти для цього не передбачені.
Тому експерти думають, що компенсувати збитки поштового оператора будуть клієнти, а відшкодування витрат буде відбуватися традиційним способом - за рахунок додаткового підвищення тарифів на інші (неуніверсальні) послуги. Нагадаємо: "Укрпошта" наприкінці минулого року вже підвищила в середньому в 2 рази тарифи на цілу низку послуг, зокрема, на відправлення бандеролей, посилок, рекомендованих листів і грошових переказів.
До рішення питання про оптимізацію витрат "Укрпошти" уряд взагалі підійшов дуже творчо. Так, у проекті Програми пропонується ліквідувати всі збиткові відділення "Укрпошти" та ввести пересувні відділення. Правда, як це буде реалізовано на практиці, поки незрозуміло, адже в такому випадку доведеться витрачатися на утримання цієї пересувної пошти: адже останні кілька років "Укрпошта" скупиться навіть на покупку і ремонт велосипедів для листонош, які працюють у сільській місцевості.
Ангеліна Бакалинська
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас