Ринок ПФТС вийшов на новий рівень обороту акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок ПФТС вийшов на новий рівень обороту акцій

Фондовий ринок
350
Обсяг торгів на українському фондовому ринку в середу перевищив 655 млн грн. На жаль, різке зростання обсягів торгів не можна пояснити активізацією портфельних інвесторів. До відкриття торгів у систему ПФТС були заведені транзакції по Авдієвському коксохімічному заводі (341 млн. грн), Азовсталі (193 млн. грн) і Запоріжкоксу (119 млн. грн).
Великі обсяги угод виключають можливість технічних транзакцій професійних учасників ринку - у цьому випадку має місце зміна номінальних власників великих пакетів акцій. Контрольними пакетами акцій трьох вищезгаданих підприємств володіє група Метінвест, і ми припускаємо, що активи були передані на баланс іншого номінального власника в рамках групи (приблизно Metinvest B.V.). Продаж частини активів Метінвест практично виключений.
У той же час, реальний обсяг торгів залишається низьким, хоча тенденція до поступового зростання є, що пов'язане з активізацією торговців після новорічних свят. Як ми й припускали, початок ринкової активності буде сприяти падінню капіталізації ринку. Сьогодні інвестори активно продавали акції Азовсталі (мінус 2,98%), Центренерго (мінус 0,98%), Стиролу ( -3,45%), що привело до зниження індексу ПФТС на 0,29%. Індексу ПФТС надала підтримку 1 транзакція по Дніпроенерго, що привела до зростання капіталізації компанії на 7,3% (папір входить в індексний кошик).
На міжбанківському валютному ринку регулярні інтервенції НБУ дозволили стабілізувати ситуацію. Курс гривні трохи відновився проти долара до рівнів 8,6 грн. за долар - відновлення не настільки істотне, однак подальший рух до курсу 8,5 грн. за долар може продовжитися вже на цьому тижні.
Ключову роль у відновленні гривні зараз грає присутність НБУ. Регулятор у вівторок продав 90 млн. доларів на валютному аукціоні, задовольнивши 97% заявок. Сьогодні НБУ також виходив на ринок з інтервенцією, обсяг якої оцінюється в 100 млн. доларів. Поточна ситуація вимагає постійної присутності регулятора на ринку з пропозицією долара, і те, що НБУ виправдує очікування ринку, є дуже гарним знаком. При цьому питання, як довго НБУ зможе підтримувати високу активність на ринку, залишається відкритим.
Підготував Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас