Експерти: Ринок нерухомості в США стабілізується в кінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ринок нерухомості в США стабілізується в кінці року

Нерухомість
960
Ринок нерухомості в США стабілізується в кінці року. Такий прогноз міститься в опублікованому сьогодні дослідженні Colliers Investment Services Group.
Результати дослідження Colliers International і витікаючі з нього перспективи 2009 р. показують, що 22% інвесторів планують активні придбання в першій половині 2009 р., проте переважна більшість – 78% - не ризикували б повертатися на ринок до початку другого півріччя. Думкою більшості керує ряд побоювань, основною з яких є дефляція комерційної нерухомості, - багато інвесторів вірять, що тенденції зниження вартості збережуться і наступного року. Заморожені кредитні ринки - ще один стрес-чинник, який вивів багато інвесторів "з гри", і привів до того, що інвестори почали дбайливо зберігати свій капітал до відкриття ринків позикового капіталу. З іншого ж боку, продавці залишаються байдужими, утримуючись від продажів за сьогоднішніми цінами.
"Навіть за наявності значної монетарної та фіскальної мотивації, що витікає від політично впливових організацій США, включаючи історичну подію "Fed rate cut" (пониження процентної ставки федеральних фондів (Fed Funds Rate), встановлюваною ФРС США), банківському сектору нанесена істотна втрата, що істотно понизило апетити щодо видачі позик", - відзначив Боб Пінкард, голова правління Colliers Pinkard. "Процес швидкого погашення позик шляхом розпродажу активів набирає обороти і розповсюдиться на всі види активів, ринок комерційної нерухомості США - не виключення", - сказав він.
Проте такий сценарій не продовжиться вічно. У подальші місяці кредитні ринки почнуть стабілізуватись, так само як і економіка, інвестори почнуть повертатися на ринки. Colliers International прогнозує малі обсяги будівництва комерційної нерухомості в 2009 р., і слабкий попит на всі види приміщень - але операції по оренді і продажу об'єктів нерухомості все ж таки реалізовуватимуться, хоча і в обмежених масштабах.
Безумовно, протягом 2009 р. ринок демонструватиме деякі проблиски стабілізації, але велика частина року піде на переоцінку активів і визначення "нової" вартості об'єктів нерухомості, мовитися в дослідженні. Є маловірогідним, що ринок іпотечних цінних паперів, забезпечених комерційною нерухомістю (CMBS) швидко відродиться, тому повноцінний доступ до приватного капіталу залишиться насущним питанням. Більш того, успішне рефінансування позики буде ключовим елементом при відновленні "більш нормального" ринку. Ці чинники, протягом деякого часу, будуть інструментом при підставі нових фондів - і друга половина 2009 р. повинна стати початком для нового старту ринку комерційної нерухомості.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас