"Ъ": Володимир Стельмах не склав БЮТ кампанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Володимир Стельмах не склав БЮТ кампанії

3489
Голова Національного банку Володимир Стельмах має намір піти у відпустку на невизначений термін, побоюючись своєї відставки. Напередодні у Верховній раді депутати фракції БЮТ зареєстрували два законопроекти, що описують технологію відсторонення пана Стельмаха від керівництва Нацбанком з передачею його повноважень главі ради НБУ Петру Порошенкові. Депутати вважають, що зараз звільнити Володимира Стельмаха не вдасться, а своїми ініціативами БЮТ тільки збільшує конфлікт з НБУ.
Високопоставлене джерело в НБУ вчора повідомило, що з 15 січня голова Нацбанку Володимир Стельмах іде у відпустку.
"Ви ж бачите, як розпалюються наші відносини з Кабміном, який усіляко тисне на голову, тому він на правлінні повідомив, що поки 'відпочине', - сказав чиновник. - На скільки днів він визначить собі відпустку, на 14 чи 51, - невідомо. Із четверга в. о. голови стає перший заступник Анатолій Шаповалов".
Володимир Стельмах вирішив піти у відпустку саме в той день, коли депутати фракції БЮТ планували відсторонити його від виконання обов'язків. Ще у вівторок член ради Нацбанку, голова тимчасової слідчої комісії Ради з питань перевірки діяльності НБУ в умовах фінансової кризи Юрій Полунєєв (БЮТ) зареєстрував проект постанови №3574, у якому говорилося про необхідність спочатку відсторонити пана Стельмаха від виконання службових обов'язків, а потім повторно звернутися до президента Віктора Ющенка з вимогою його звільнити.
У Верховній раді було зареєстровано два законопроекти, що вносять зміни в закон про Нацбанк: №3607 стосується "підзвітності перед Верховною радою", №3602 – "посилення парламентського контролю".
"Ми будемо намагатися в четвер винести їх на голосування", - повідомив один з авторів документів, депутат Андрій Сенченко. Проектом №3607 пропонується прописати в ст. 18 закону " Про НБУ", що звільнення голови Нацбанку відбувається "не за поданням президента", а після "визнання Верховною радою недовіри за результатами звіту голови Нацбанку". Ця ж норма закріплюється в ст. 51.
Документ №3602 передбачає звільнення голови НБУ не тільки за поданням президента, але й "у випадку прийняття Верховною радою рішення про його відсторонення". Тоді його обов'язки починає виконувати голова ради Нацбанку (зараз це Петро Порошенко).
"Така норма дає відповідь на запитання: хто у випадку відсторонення голови повноважний ухвалювати рішення, поки президент не визначиться з новим головою? - пояснює Андрій Сенченко. - Адже президент не буде добровільно відмовлятися від реалізації своїх конституційних прав щодо внесення подання про звільнення голови НБУ. Можливо, раніше йому було ніколи, тому що він займався газовими питаннями".
Якщо сьогодні ці законопроекти будуть винесені на голосування, у них буде мало шансів на прийняття, тому що проти зняття Володимира Стельмаха можуть виступити не тільки деякі депутати більшості, але й опозиційні фракції.
"Необхідне звільнення всієї 'помаранчевої' команди, не розпорошуючись на особистості. А такі окремі пропозиції непослідовні з боку БЮТ, який називав раду НБУ непотрібною структурою, і суперечать чинній Конституції", - відзначив член ради НБУ, депутат фракції Партії регіонів Василь Горбаль.
Партнер юридичної фірми "Магістр і партнери" Сергій Власенко вважає, що навіть якби Верховна рада прийняла законопроекти, з урахуванням відпустки Володимира Стельмаха вони б не принесли бажаного результату: "Юридично його можна відсторонити, але формально це безглуздо, тому що він уже не виконує обов'язки, а переніс їх на свого заступника, якого сам і вибрав".
"Такі законопроекти внесуть додаткові проблеми у взаємини НБУ і Кабміну, - певен Василь Горбаль, - і дадуть можливість улаштувати навколо них інформаційну кампанію з перенесення винятково на Нацбанк відповідальності Кабміну за будь-які помилки в економічній політиці".
П'ятирічні повноваження пана Стельмаха минають 16 грудня 2009 року.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас