"Ъ": Фондам дали друге життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фондам дали друге життя

Фондовий ринок
1180
У газеті "Урядовий кур'єр" був опублікований закон " Про внесення змін у закон ' Про інститути спільного інвестування (ІСІ; пайові і корпоративні інвестиційні фонди)'", підписаний президентом Віктором Ющенком 2 січня.
Документ, який набуває чинності 13 лютого, змінює систему диверсифікованості активів ІСІ, дозволяючи фондам розміщувати до 50% коштів на депозитах і в державних цінних паперах, повністю розпродавши акції. Фонди також зможуть вкладати до 100% коштів в акції та облігації, що дозволить створювати спеціалізовані ПІФ.
У законі чітко прописано, що фонд повинен інвестувати гроші клієнтів протягом трьох тижнів, а інвестори закритих та інтервальних фондів можуть продавати сертифікати один одному.
Серед іншого закон дозволяє продовжувати роботу строкового ПІФ, але тільки один раз – у випадку падіння протягом 12 місяців вартості чистих активів фонду більш ніж на 20%. Для цього фонд зобов'язано викупити цінні папери інвесторів, які не підтримають рішення про продовження терміну роботи ПІФ. За словами начальника управління спільного інвестування Держкомісії цінних паперів і фондового ринку Євгена Іванова, комісія має намір обмежити максимальне продовження терміну роботи фонду двома роками.
За його словами, на теперішній момент Держкомісія одержала подібні звернення від шести фондів. На 31 жовтня 2008 року закритих фондів було 170 (на початок 2008 року – 114). Відзначимо, що, згідно зі ст. 4 закону " Про ІСІ", строковими можуть бути тільки закриті фонди (у середньому такі фонди створюються на п'ять років), тоді як відкриті та інтервальні фонди засновуються як безстрокові.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, у січні-жовтні 2008 року вартість активів відкритих фондів упала на 45,35% ( до 312,6 млн грн), інтервальних – на 37,83% ( до 202,5 млн грн), а закритих, навпаки, зросла на 17,02% ( до 3,872 млрд грн). Різке зростання показали активи венчурних фондів – на 57,14% ( до 58,83 млрд грн; +21,39 млрд грн).
Учасники ринку повністю підтримують цю норму. За словами директора КУА "Трійка Діалог Україна" Олександра Панченка, якщо закриті фонди при розрахунках наприкінці своєї діяльності показують негативне значення, то вкладники реагують на це негативно. " Для них це дуже актуально", - додав пан Панченко. З ним погоджується директор з розвитку КУА "Конкорд Ессет Менеджмент" Григорій Пелех, який стверджує, що продовження роботи фонду на два роки допоможе згладити негативні наслідки кризової ситуації 2008 року, які зараз зберігаються на фондовому ринку.
Продовження строку роботи фонду допоможе підтримати фінансову стійкість самої компанії, тому що в цьому випадку фонд зможе виручити більше коштів від продажу своїх активів, вважає керівник аналітичної служби компанії Broco Pulse Владислав Гуров. "Це перший сигнал керуючим правильно вести роботу з активами", - впевнений пан Гуров.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас