Ющенко: Україна готова здійснювати транзит російського газу навіть без контракту, якщо він буде постачатися у повному обсязі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна готова здійснювати транзит російського газу навіть без контракту, якщо він буде постачатися у повному обсязі

Енергетика
1077
Україна готова здійснювати транзит російського газу навіть без контракту, якщо він буде поставлятися в повному обсязі, заявив президент України Віктор Ющенко на спільній прес-конференції із президентом Польщі Лехом Качинським у Польщі.
"Якщо "Газпром" Росії забезпечить відпуск 300 або 310 мільйонів метрів кубічних газу для споживачів Європи, Україна гарантує - навіть не маючи контракту на транзит, навіть не беручи плати до вирішення питання по суті за транзит - забезпечення постачання цього газу європейським споживачам", - заявив В.Ющенко.
"Цим я прагну ясно заявити для співтовариства Європи: проблема не в українському транзиті, проблема - у постачанні належних обсягів газу європейським споживачам", - підкреслив глава української держави.
Як відзначив В.Ющенко, Україна не наполягає на жодних додаткових умовах, щоб забезпечити прокачування цього газу. "Без усяких умов Україна чекає на східному кордоні України постачання контрактних обсягів газу для транзиту в європейські країни. Ми говоримо про повноцінні обсяги, які закладені в контракти постачання російського газу в Європу. Ми готові систему з реверсного режиму перевести в аверсний з моменту підтвердження Росією такої поставки", - сказав президент.
За його словами, після того як Росія припинила постачання газу, газотранспортна система України була переведена в реверсний режим для того, щоб забезпечити подачу газу з підземних сховищ, розташованих на заході України, у східні регіони.
"У такому режимі вона працює сьогодні. Ми готові з реверсного режиму перевести систему в аверсний, як тільки Росія підтвердить ці обсяги (300-310 мільйонів кубометрів газу на добу)", - сказав В.Ющенко.
Він підкреслив, що запропонований Росією обсяг газу 70 млн кубометрів не дозволяє повернути газопровід в аверс, і в змішаному режимі - аверс і реверс - він також не може працювати. "Україна не готова прийняти часткове замовлення на прокачування - адже система повинна працювати в односторонньому режимі - або із заходу на схід, або зі сходу на захід", - відзначив В.Ющенко.
" Для того щоб відновити роботу в технологічному режимі, Росія повинна забезпечити постачання газу в тих обсягах, які законтрактовані сьогодні в країнах ЄС", - сказав президент.
"Ми повинні одержати повну добову поставку і її забезпечити", - сказав він.
"Не може мова йти про поновлення поставок у Європу 50 млн кубометрів газу на добу, 60, 70 або 90. У такій ситуації без газу залишається половина України", - сказав президент України.
Він нагадав, що обговорив із президентом РФ Дмитром Медведєвим питання про необхідність технічної угоди про запуск транзитної системи постачання газу в Європу. "Проект такого технічного документа українська сторона передала "Газпрому" і сподіваємося, що "Газпром" незабаром цей документ розгляне і підпише", - сказав В.Ющенко.
Він також підкреслив, що Україна готова підтримати будь-які ініціативи європейських країн для поновлення постачання російського газу в Європу в повному обсязі. "Ми готові підтримати будь-які європейські зусилля, щоб спонукати російських партнерів якомога швидше відновити постачання контрактного обсягу природного газу", - сказав В.Ющенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас