Парламент України пропонує передавати у власність водойми до 3 га в межах приватизованих ділянок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України пропонує передавати у власність водойми до 3 га в межах приватизованих ділянок

Нерухомість
956
Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про внесення змін у Водний кодекс України. За законопроект у середу проголосували 382 народні депутати з 446 зареєстрованих.
Проект передбачає, що громадянам і юридичним особам за рішенням органів місцевого самоврядування можуть передаватися у власність замкнені водойми, площею до 3 га, які розміщені в межах приватизованих земельних ділянок.
У приватній власності можуть перебувати штучно створені, відповідно до законодавства, замкнені водні об'єкти в рамках власних або орендованих земельних ділянок.
Громадяни і юридичні особи (спеціалізовані риборозвідні господарства) можуть одержувати право власності на риборозвідні озера, включені в технологічний процес рибництва і риборозведення.
Порядок ведення державного обліку водокористування визначається Кабінетом міністрів України.
Збори за використання води водних об'єктів загальнодержавного значення зараховуються в державний бюджет України в розмірі 80%, у бюджети областей – у розмірі 20%. Збори за використання води з водних об'єктів загальнодержавного значення на території Криму зараховуються в державний бюджет України в розмірі 50%, у бюджет автономії - 50%.
Згідно із законопроектом, усі зазначені збори направляються на охорону вод, поновлення водних ресурсів і підтримку водних об'єктів у належному стані, а також на використання робіт, пов'язаних з попередженням шкідливої дії води і ліквідації її наслідків.
У законопроекті пропонується заборонити обмеження вільного доступу до водних об'єктів громадян для культурно-оздоровчих, рекреаційних цілей, а також тварин для водопою, за винятком випадків, коли це загрожує національній та екологічній безпеці, а також безпеці громадян і порушує технологічний процес підприємств-водокористувачів.
Види і порядок обмежень будуть визначатися Кабінетом міністрів України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас