У різкому зростанні і подальшому падінні цін на нафту звинувачують спекулянтів з Уолл-стріт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У різкому зростанні і подальшому падінні цін на нафту звинувачують спекулянтів з Уолл-стріт

Фондовий ринок
1062
Одними із найнезрозуміліших подій у світі економіки в 2008 р. стали збільшення цін на нафту більш ніж у два рази - з $69 до 150 за барель - і наступний їх спад. За даними опитування, проведеного програмою "60 хвилин" американської телекомпанії CBS, "багато з людей упевнені в тому, що це була бульбашка, надута спекулянтами і трейдерами з Уолл-стріт, а не керівниками нафтових компаній або шейхами Саудівської Аравії".
Нафта торгується на товарних ф'ючерсних ринках, які почало лихоманити ще в 2007 р. За словами президента торговельної асоціації Petroleum Marketers Assosiation of America Дена Гіллігана, від 60 до 70% нафтових контрактів на ф'ючерсних ринках перебувають у руках спекулянтів. "Цих ф'ючерсів немає в реальних споживачів нафти, немає в авіа- або нафтових компаній", - говорить Гілліган. - "Зате вони є в інвесторів, які прагнуть заробити гроші на своїх позиціях".
Керуючий хедж-фонда Майкл Мастерс у цьому контексті зазначає, що "усього за п'ять років обсяги коштів, розміщених на ф'ючерсних ринках інституціональними інвесторами, хедж-фондами і великими банками з Уолл-стріт, збільшилися з $50 до 300 млрд. Торік на кожен барель нафти, що реально споживався в США, припадало 27 барелів сировини, що торгувалися на Нью-Йоркській товарній біржі".
Можливо, у роздуванні "спекулятивної бульбашки" почасти винні дві великі інвесткомпанії Morgan Stanley та Goldman Sachs, які прогнозували стрімке зростання цін на нафту в минулому березні. Однак самі компанії заперечують, що навмисно маніпулювали цінами.
Лауреат Нобелівської премії з економіки 2008 р. Пол Кругман, тим часом, припускає, що підвищення цін на нафту було обумовлено не діяльністю спекулянтів, а низкою фундаментальних факторів. Серед них - зрослі труднощі з виявленням нових запасів нафти і бурхливе зростання економік, що розвиваються, - наприклад, китайської. "Підвищення цін на нафту повинне було відбутися, щоб збільшення попиту не перевищило зростання обсягів пропозиції", - стверджує економіст.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас