Експерт: У другому кварталі 2009 р. можна очікувати суттєвого падіння світових цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У другому кварталі 2009 р. можна очікувати суттєвого падіння світових цін на газ

Енергетика
1843
У другому кварталі 2009 року можна чекати істотного падіння світових цін на газ. Про це повідомила представник інвестиційної компанії Galt & Taggart Securities Ukraine Тетяна Чуб.
За її словами, через падіння, у першу чергу, цін на нафту, а також досить м'яку осінь та зиму в Європі ціни на газ, як очікується, сильно впадуть. "Логічно припустити, що вони підуть за 74% падінням з піка ціни на нафту", - відзначила Т.Чуб. У цих умовах, за словами представника інвестиційної компанії, Росія своєю основною метою в газовому конфлікті бачить одержання найбільш високої ціни на газ, у першу чергу, для України, а також для інших країн-споживачів. У зв'язку з цим вона нагадала, що за підсумками 2007 року Україна спожила 20% від загального обсягу російського експорту газу.
"При зростанні, що сповільнюється, економік Європи і СНД, саме час "Газпрому" вичавити вигідну ціну, щоб підтримати російську економіку, що серйозно покладається на експорт енергоресурсів і вже погойдується від дешевої нафти", - відзначила Т.Чуб. Крім того, на її думку, у діях Росії присутні і політичні мотиви. "Росіянам вигідно скомпрометувати Україну як надійного транзитера російського газу, щоб прискорити будівництво трубопроводів в обхід України і попутно сповільнити процес інтеграції нашої країни в Європу", - відзначила Т.Чуб. "Так ми будемо мати менше важелів тиску на Москву і залишимося ближче до їхньої сфери впливу", - додала вона. Нагадаємо, у цей час тривають україно-російські переговори щодо ціни на газ на 2009 рік.
12 січня заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв сказав, що заявлена раніше "Газпромом" ціна для України 450 дол. за тис. куб. м газу визначається тільки на перший квартал, а не на цілий рік. Ціна природного газу для України в 2007 році становила 130 дол. за тис. куб. м. В 2008 році Україна купувала газ по 179,5 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас