Глобальні ринки: долар на коні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: долар на коні

Фондовий ринок
1224
Американські фондові ринки відкрили тиждень падінням. Індекс S&P 500 у понеділок втратив 2,3% після падіння на 4% минулого тижня. Причиною падіння стало очікування негативних макроекономічних даних і скорочення корпоративного прибутку в 4-му кварталі 2008 р. Падіння не вдалося уникнути й акціям фінансових компаній - спеціалізований індекс у складі S&P 500 втратив 5,7% вартості.
У короткостроковій перспективі поведінку ринку будуть визначати корпоративні новини, такі як націоналізація Комерцбанку в Європі або збитки Citigroup у США. У більше довгостроковій перспективі ситуація у фінансовій сфері починає небагато поліпшуватися. З одного боку, діючий президент США Джордж Буш погодився на прохання новообраного президента Барака Обами внести на розгляд у Сенаті питання про надання другого траншу в рамках програми Полсона на суму 350 млрд. дол. Дані кошти будуть сприяти ослабленню напруги на кредитному ринку. З іншого боку, сам кредитний ринок демонструє ознаки оздоровлення. Індикатор Libor-OIS spread вперше з вересня 2008 р. впав нижче 100 пунктів до 98 пунктів. Значення спреда ТED також близько до рівня 1% - 1,09%. У наявності поступове оздоровлення фінансової системи і якщо така динаміка збережеться, а держава буде продовжувати підтримувати банки, ситуація на ринку роздрібного кредитування повинна стабілізуватися. Головне, щоб до того моменту зберігся попит на кредити.
Європейські фондові ринки в понеділок також закрилися падінням - індекс DJ Stoxx 600 впав на 1,6%. Причини негативної динаміки європейських ринків були тими ж, що й у США: негативні прогнози з корпоративного прибутку, триваючий економічний спад, обвал на сировинних ринках, а також специфічні для Європи проблеми в монетарній площині. На відміну від ФРС, ЄЦБ проводить більше консервативну політику, не бажаючи знижувати дисконтну ставку нижче 2%. На даний момент у позиції Центрального банку Європи більше критиків, які впевнені, що ЄЦБ доведеться знизити дисконтну ставку й затягування неминучого може вплинути на економіку Єврозони. Суттєвий ефект на фондовий і валютний ринок зробила критика фіскальних стимулів ЄС, значення яких залишається недооціненим у Європі. Додатковим негативним фактором стала заява S&P про можливе зниження рейтингу Іспанії, економіка якої постраждала від будівельного пузиря. Негативні європейські новини напередодні засідання ФРС привели до падіння євро до 1,34 за долар. У короткостроковій перспективі рух пари як нагору, так і вниз у коридорі 1,3-1,37 має рівні можливості.
Тиждень на сировинному ринку почався різким падінням. Харчові товари (пшениця, соя) впали на значення, гранично припустимі для біржі Чикаго. Ф'ючерси на нафту опустилися нижче 37 дол. за барель. Корекції не вдалося уникнути й золоту, що втратило 4%. Інтерес інвесторів на тлі зростаючого долара і світової економіки, що в’яне, знову перемкнувся на американські суверенні зобов'язання, прибутковість за якими у понеділок падала. Ми очікуємо, що заходи щодо стабілізації світових цін на нафту зможуть компенсувати падіння попиту в першій половині 2009 р., а в другій половині року, якщо економіка почне відновлюватися, зростання споживання нафти може під впливом інерційного скорочення виробництва привести до зростання цін на нафту.
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас