Прогноз: Економіка США скоротиться у 2009 р. на 1,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Економіка США скоротиться у 2009 р. на 1,5%

Валюта
687
Економісти знизили свої прогнози про економічне зростання США в 2009 р. і пророкують, що Федеральна резервна система (ФРС) не зможе дозволити собі почати піднімати облікову ставку принаймні до 2010 р., повідомляє агентство Bloomberg за результатами свого щомісячного дослідження.
Опитування 59 економістів було проведено агентством з 5 по 12 січня, і їхній медіанний прогноз припускає скорочення економіки США цього року на 1,5%. Це на 0,5% більше, ніж у грудневому прогнозі. На думку опитаних економістів, економічний спад знизить інфляцію нижче рівня, що ФРС вважає рівнем цінової стабільності.
"У першій половині року буде дуже важко придумати щось, щоб розвернути економіку”, - говорить головний економіст JPMorgan Chase & Co. Брюс Касман.
Те, наскільки швидко США виберуться з рецесії, може залежати і від $775-мільярдного пакета стимулювання економіки, що обраний президент Барак Обама спробує провести через Конгрес і Сенат у лютому. Пакет буде містити в собі підвищення державних витрат і зниження податків.
"Така криза трапляється раз на сторіччя, і відповідні заходи теж будуть такими, які вживаються раз на сторіччя", - вважає головний економіст по США нью-йоркської HSBC Securities USA Inc. Єн Морріс.
В останні три місяці 2008 р., ВВП США падав зі швидкістю 5% на рік. За прогнозом економістів, опитаних Bloomberg, в I кварталі 2009 р. ВВП скоротиться ще на 3%, а в другому - на 0,8%.
Недавня доповідь економічних радників Обами припускає, що його пакет дозволить збільшити зростання ВВП до кінця 2010 р. на 3,7% у порівнянні з рівнем, на якому ВВП опинився б без державних заходів зі стимулювання економіки. Крім того, дворічний план Обами дозволить зберегти або створити 4 млн. робочих місць, говориться в доповіді.
"Ще не пізно змінити курс, але тільки якщо ми почнемо миттєві і радикальні дії, - заявив Обама в черговому щотижневому радіо-зверненні 10 січня. - Наше перше завдання - повернути людям роботу та змусити знову почати працювати економіку ".
За усередненою оцінкою економістів, опитаних Bloomberg, імовірність того, що протягом року економіка США вийде з рецесії, становить 55%.
За минулий рік, економіка втратила 2,6 млн. робочих місць, що стало рекордом з 1945 р. До грудня рівень безробіття досяг 7,2%, а до кінця 2009 р., за прогнозом Bloomberg, виросте до 8,4%, тобто рекордного рівня за останні 26 років.
Найбільший сектор економіки США - споживчі витрати - упаде в I кварталі 2009 р. на 1,6% у порівнянні з 2,7% в IV кварталі 2008 р. З огляду на падіння споживчих витрат і в III кварталі 2008 р., це стане першим випадком із часів Другої світової війни, коли даний показник падає безупинно протягом 9 місяців.
"Для споживача зараз немає нічого гарного, крім бензину, що подешевшав, - говорить головний економіст по США нью-йоркської Maria Fiorini Ramirez Inc. Джошуа Шапіро. - У найближчі один-два квартали економіка залишиться в жахливому стані".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас