Буш попросив конгрес виділити для Обами 350 млрд дол. зі стабпакета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Буш попросив конгрес виділити для Обами 350 млрд дол. зі стабпакета

399
Президент США Джордж Буш попросив конгрес виділити на підтримку національної економіки 350 мільярдів доларів, що залишилися з 700-мільярдного пакета антикризових заходів. Про це повідомляє агентство Ассошіейтед Пресс із посиланням на заяву Білого дому.
У документі відзначається, що Буш діяв на прохання обраного президента Барака Обами, що стане на посаду 20 січня.
Як говориться в заяві, обраний президент Обама попросив президента Буша офіційно повідомити конгрес від свого імені про намір скористатися своїм правом відповідно до Акту про надзвичайну економічну стабілізацію та одержати доступ до останнього траншу у розмірі 350 мільярдів програми Казначейства з подолання фінансової кризи. Президент Буш відповів згодою на прохання обраного президента.
Про направлення Бушем у конгрес офіційного запиту стало відомо через кілька годин після того, як під час своєї останньої як президента США прес-конференції він заявив, що готовий виконати прохання Обами про виділення коштів, якщо таке надійде.
Очікується, що конгрес проголосує щодо цього питання до кінця поточного тижня. На думку аналітиків, рішення американських законодавців буде позитивним.
Перша половина коштів з держпрограми зі звільнення від проблемних активів (TARP - Troubled Asset Relief Program) використана майже повністю. Схвалення виділення другої її половини буде означати, що Обама зможе направити ці кошти на підтримку економіки майже відразу після вступу на посаду.
Тим часом, адміністрація нинішнього президента не має наміру домагатися в Конгресу виконання запиту Обами. Це завдання цілком перейде до нової адміністрації, якій доведеться дати повний звіт про прогнозований розподіл отриманих коштів.
У випадку відмови Конгресу у використанні 350 мільярдів доларів у президента буде право накласти вето на рішення Конгресу. Після накладення вето для використання резерву досить буде третини голосів у парламенті на підтримку президента.
Антикризові заходи, вжиті адміністрацією Джорджа Буша за рахунок першої половини резерву, раніше викликали в США невдоволення.
Нагадаємо, раніше міністр фінансів США Генрі Полсон в інтерв'ю авторитетному американському виданню Wall Street Journal заявив, що нові програми з використання 700-мільярдного стабілізаційного пакета повинні бути заморожені до вступу на посаду президента країни Барака Обами 20 січня 2009 року.
Тим часом, обраний президент США Барак Обама готує новий пакет заходів державної підтримки економіки США, обсяг якого може скласти до 775 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас