Середня вартість офісних і торговельних площ у Києві у грудні 2008 р. продовжувала падати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня вартість офісних і торговельних площ у Києві у грудні 2008 р. продовжувала падати

Нерухомість
1377
Середня вартість 1 кв. м офісних площ у Києві в грудні 2008 року знизилася на 5,2% у порівнянні з листопадом у доларовому еквіваленті, торговельних площ - на 3,8%.
Як повідомив начальник відділу посередницьких операцій з комерційною нерухомістю ТОВ "Траєкторія" (Київ) Едуард Визняк, вартість 1 кв. м офісних приміщень на ринку продажу непрофесійної комерційної нерухомості (нежитлові приміщення на першому поверсі житлових будинків, цоколь, напівпідвальні і підвальні приміщення - ІФ) знизилася в середньому на 6,5% по всіх районах Києва. Найбільше зниження цін було в Голосіївському (на 16,1%), Деснянському (на 12%) і Подільському (на 15%) районах.
Разом з тим, вартість квадратного метра офісних приміщень на ринку продажу професійної комерційної нерухомості (професійні ділові бізнес-центри, торговельні та торгово-розважальні комплекси - ІФ) знизилася в грудні в середньому по Києву на 3,9%. Найбільш значно впала ціна в Подільському (на 8,9%) і Печерському (на 7,9%) районах столиці.
Як відзначив Е.Визняк, вартість 1 кв. м непрофесійної торговельної нерухомості Києва протягом грудня минулого року зменшилася в середньому на 3,1%. При цьому, у Дніпровському районі ціни впали на 4,5%, у Подільському - на 3,9%, у Шевченківському - на 4,5%.
Середня вартість 1 кв. м професійної торговельної нерухомості столиці в грудні знизилася на 4,5%. Найбільший спад цін був зафіксований у Дніпровському (на 10,6%), Оболонському (на 8,4%) і Солом’янському (на 7,8%) районах.
Як повідомив Е.Визняк, ставки оренди офісної нерухомості в Києві в грудні 2008 року зменшилися в середньому на 12,3% у порівнянні з листопадом у доларовому еквіваленті, торговельної нерухомості - на 12,8%.
Середні орендні ставки на офісну непрофесійну нерухомість по місту знизилися на 10,3%. Найбільше падіння ціни спостерігалося в Печерському районі (на 23,2%).
Орендні ставки на професійні офісні площі протягом грудня впали на 14,3%. При цьому, найбільш значне падіння зафіксоване в Голосіївському (на 17%) і Дарницькому (18,6%) районах Києва.
Середні орендні ставки на непрофесійні торговельні площі столиці в грудні знизилися на 12% з найбільшим зниженням у Печерському (на 22,9%), Дарницькому і Дніпровському (по 28%) районах міста.
Разом з тим, орендні ставки на професійну торговельну нерухомість у грудні знизилися в середньому на 13,5% з максимальним падінням у Голосіївському і Деснянському районах (по 27,2%).
На думку Е.Визняка, основними причинами, що викликали таке падіння, були девальвація гривні та скорочення іпотечного кредитування.
У той же час, зростання цін та орендних ставок на ринку комерційної нерухомості столиці, на думку Е.Визняка, відбудеться тільки після поновлення банками іпотечних програм і стабілізації курсу долара відносно гривні.
"Після того, як банки відновлять кредитні програми, і процентні ставки будуть варіюватися в діапазоні 12-16% у валюті, а курс долара США відносно гривні буде в межах 6-7 грн за долар - відбудеться збільшення споживчої групи і потенційного попиту, що як наслідок, спричинить зростання цін на об'єкти нерухомості", - вважає Е.Визняк.
Група компаній "Траєкторія" створена в 2002 році. Основними видами її діяльності є надання посередницьких послуг на ринку нерухомості, інвестиційна і девелоперська діяльність, операції на фондовому та фінансовому ринках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас