Фірташ: RosUkrEnergo контролює через облгази 75% продажів газу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: RosUkrEnergo контролює через облгази 75% продажів газу в Україні

Енергетика
2000
Швейцарський газовий трейдер RosUkrEnergo (RUE) придбав контрольні пакети акцій низки українських регіональних газопостачальних підприємств (облгазів) і через них контролює 75% продажів газу в Україні, заявляє співвласник RUE Дмитро Фірташ.
"Потрібно розуміти, що RUE придбала контрольні пакети облгазів в Україні і контролює 75% обсягу продаваного газу в Україні", - сказав він в інтерв'ю газеті "Ведомости", опублікованому у неділю.
За його словами, газ у країні реально продає не Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", а облгази.
"RUE добре перелаштувалася на відміну від "Ітери" та Eural Trans Gas", - відзначив Д.Фірташ, нагадуючи про посередників з постачання імпортного газу в Україну, що працювали до RUE, змушених практично згорнути свій газовий бізнес у країні після їх виводу зі схеми постачання.
За його словами, якщо компанія буде виключена як посередник у відносинах між "Газпромом" і "Нафтогазом", то вона залишиться, як мінімум, на українському ринку розподілу газу, "і не факт, що вона не залишиться на експорті".
Співвласник RUE також відкинув припущення, що компанія готова була купувати російський газ для України в 2008 році по $250 за 1000 куб. м після того, як від цього відмовився "Нафтогаз України", і не зміг назвати іншого такого посередника, хоча про його існування раніше заявив глава російського уряду Володимир Путін.
"Мені складно сказати, кого прем'єр-міністр має на увазі, але я точно знаю, що це не RUE. RUE - це не посередник, оскільки 50% цієї компанії належить "Газпрому", - підкреслив Д.Фірташ.
Він відзначив, що в RUE в українських підземних сховищах (ПСГ) є 11 млрд куб. м газу на $4 млрд та експортні контракти на 7 млрд куб. м газу в Польщу, Угорщину і Румунію на 2009 рік. "Ми їх забезпечимо", - додав він.
За його словами, швейцарський газовий трейдер раніше дотував Україну приблизно на $1 млрд на рік, "і цю невдячну справу потрібно закінчувати".
"RUE ніколи не заробляла в Україні, дотуючи її тільки за рахунок експорту. Нехай тепер хтось інший дотує!" - підкреслив Д.Фірташ.
Коментуючи поданий підконтрольною йому угорською компанією Emfesz позов до "Нафтогазу" у зв'язку з відмовою останнього підняти закуплений RUE для Emfesz газ із українських ПСГ, він пояснив, що угорська компанія змушена купувати газ у Німеччині і йти в суд, щоб підстрахуватися на випадок, якщо її угорські споживачі вирішать подати в суд на неї. "Про конкретні збитки мені не хотілося б говорити", - додав Д.Фірташ.
RosUkrEnergo створено в 2004 році, 50% акцій цієї компанії належить ВАТ "Газпром", ще 50% акцій - CentraGas Holding AG (Австрія), бенефіціарами якої є українські бізнесмени Дмитро Фірташ (90% акцій) і Іван Фурсін (10% акцій).
Як повідомлялося, в 2007 році стало відомо про купівлю кіпрськими компаніями великих пакетів акцій близько 20 українських регіональних підприємств з газопостачання і газифікації (міськ- та облгазів), що експлуатують розподільні газові мережі і доставляють природний газ кінцевим споживачам.
Нинішній уряд Юліи Тимошенко заявив, що ці облгази контролюються структурами Д.Фірташа та екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка.
Точний перелік придбаних RUE міськ- та облгазів невідомий, тому що Антимонопольний комітет України не повідомляв про видачу дозволів швейцарському газовому трейдеру на їхню покупку і про те, чи були взагалі надані такі дозволи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас