Оманний спокій ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оманний спокій ринків

Фондовий ринок
675
Закінчення першого робочого тижня 2009 р. видалося більше спокійним, ніж можна було очікувати: український фондовий ринок небагато розморозився, на валютному ринку не виріс долар, переговори Нафтогаза і Газпрому продовжилися в колишньому ключі на тлі взаємних дружніх уколів у ЗМІ.
Індекс ПФТС хоч і не зміг продовжити вдалий заділ четверга і впав на 2,7% до 294 пунктів, але обсяг торгів значно виріс - з 390 тис. грн. у четвер до 1 млн. грн. сьогодні. Такий обсяг торгів тільки на перший погляд здається незначним. Насправді, якщо врахувати ставлення основних гравців до того, що відбувається на ринку і той факт, що більшість з них ще не повернулися з канікул, цей обсяг свідчить про прихований потенціал ринку.
У той же час, проблеми з подачею газу на українські підприємства здатні погіршити показники їхньої роботи в 1-ому кварталі, що позначиться на подальшій динаміці індексу. На валютному ринку, як ми й очікували, НБУ вийшов з доларовими інтервенціями за курсом 8,21 грн./дол., що значно нижче ринкового.
Незважаючи на те, що інтервенції Нацбанку не змогли розвернути рух курсу і зміцнити гривню, радує вже сам факт щоденної присутності центрального банку на ринку, що очевидно й утримує курс гривні від обвалу.
Після втручання ЄС Нафтогаз і Газпром погодилися на продовження переговорів і допуск європейських спостерігачів до газокомпресорних станцій на території України та Росії. Остаточні умови поновлення транзиту в Європу повинні бути погоджені в найближчі дні, після чого Газпром повинен відновити поставки транзитного газу. Українська сторона зацікавлена в одночасному рішенні питання ціни на імпортний газ, але ми очікуємо, що Газпрому вдасться винести цей пункт за рамки переговорів про транзит.
Перенесення переговорів про ціну російського газу на наступний тиждень несе додаткові ризики для української економіки, яка зараз перелаштовується на екстрений режим енергоспоживання. Однак позитивом у цій ситуації є реакція влади - передчуваючи проблеми з газом Кабмін вже обмежує експорт мазуту з України.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас