МВФ знадобиться ще 150 млрд дол. для подолання кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ знадобиться ще 150 млрд дол. для подолання кризи

913
Міжнародному валютному фонду (МВФ) може знадобитися ще $150 млрд, щоб допомогти emerging markets і найбіднішим країнам світу подолати світову кризу, що все поглиблюється, заявив голова фонду Домінік Стросс-Кан, виступаючи у Вашингтоні, повідомило агентство Bloomberg.
Раніше фонд оцінював збитки і списання по всьому світові під час кризи на рівні $1,4 трлн, але, очевидно, цю суму доведеться переглянути убік різкого збільшення.
Д.Стросс-Кан дорікнув лідерам європейських країн у тому, що вони не змогли оцінити реальні масштаби кризи в регіоні, що привело до появи ризику соціальної напруженості. Уряди Західної Європи "не встигають за ходом подій", їхні заходи несвоєчасні і недостатні, стверджує він.
Експерти очікують, що висловлювання голови МВФ прискорять реалізацію заходів стимулювання економіки в Німеччині і Франції, і прогнозують, що фонд найближчим часом може звернутися до держав з великими валютними резервами (наприклад, Китай або Саудівська Аравія) із проханням збільшити відрахування.
"Якщо в майбутні шість місяців криза поглибиться і багатьом нашим членам знадобиться допомога, їхні потреби можуть перевищити ті кошти, що ми маємо", - сказав Д.Стросс-Кан. Він очікує, що у фонду не виникне особливих труднощів зі збільшенням ресурсів на $150 млрд - до $500 млрд.
Голова МВФ попередив про можливе погіршення економічних прогнозів фонду. У листопаді МВФ очікував, що приріст світового ВВП в 2009 році складе 2,2%, при цьому валовий внутрішній продукт США скоротиться на 0,7%, Японії - на 0,2%, єврозони - на 0,5%.
Значна частина виділеної Міжнародним валютним фондом допомоги припадає на країни Східної Європи, які голова фонду планує відвідати на цьому тижні. У вівторок він прибуває з візитом у Будапешт.
У своєму виступі Д.Стросс-Кан висловив упевненість, що криза виявиться не настільки важкою для Росії, оскільки значні валютні резерви ($438 млрд на грудень 2008г) пом'якшать удар.
"Величезні резерви Росії дозволяють їй не боятися надмірної дестабілізації економіки", - заявив він.
Директор-розпорядник МВФ очікує серйозних заходів від європейських ив американських лідерів. У тому числі він розраховує на зниження базової процентної ставки Європейського центрального банку на цьому тижні та сподівається, що будуть втілені і додаткові антикризові програми.
Команда обраного президента США Барака Обами розробила $775-мільярдний план порятунку економіки, що включає податкові пільги і витрати на будівництво та ремонт об'єктів інфраструктури по всій країні. Б.Обама прагне зберегти і, за необхідності, створити в цілому 3 млн робочих місць, щоб компенсувати втрату майже 2,6 млн робочих місць торік.
"Команда Обами та адміністрація, що йде у відставку, дійсно розуміють, які обсяги заходів необхідні", - відзначив Д.Стросс-Кан. Однак він побоюється, що податкові пільги самі по собі навряд чи вплинуть на економічне зростання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас