"Ъ": Українські підприємства переводять на альтернативні види палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українські підприємства переводять на альтернативні види палива

Енергетика
1619
Уряд доручив Міністерству палива та енергетики і Міністерству промислової політики перевести підприємства паливно-енергетичного і промислового комплексів на використання мазуту. "Міністерства одержали доручення про переведення всіх підприємств, які можуть використовувати замість газу мазут, на цей вид палива", - заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. Крім того, буде спрощена процедура закупівлі мазуту і дозволена його купівля без тендерів - таку постанову вже підготовлено Кабміном, повідомив міністр економіки Богдан Данилишин.
У зв'язку із припиненням подачі газу багато українських підприємств уже перейшли на мазут та інші види альтернативного палива. Минулого тижня про це заявили порт "Південний", меткомбінат "Запоріжсталь", Запорізький автомобілебудівний завод, Запорізький алюмінієвий комбінат, "Мотор Січ", "Нафтохімік Прикарпаття", Харківська ТЕЦ-5 і Кременчуцька ТЕЦ. Придніпровська ТЕЦ перейшла на мазут і вугілля, на мазут збирається перейти і "Київенерго". У прес-службі Харківської облдержадміністрації в п'ятницю заявили, що перехід на мазут дозволить постачати Харків гарячою водою та теплом у повному обсязі, заощаджуючи при цьому більше 80 тис. кубометрів газу на годину.
Але запасів мазуту недостатньо для покриття потреб української промисловості. За словами прес-секретаря Мінпаливенерго Фента Ді, на 10 січня його запаси в Україні становили 62,1 тис. т. Для порівняння - тільки для роботи "Київенерго" необхідно близько 78 тис. т мазуту на місяць, заявив у п'ятницю перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. Крім того, пан Ді повідомив, що на складах підприємств, що генерують, накопичено досить енергетичного вугілля: на 10 січня на складах ТЕС було 3,115 млн т вугілля, що на 66,4% більше, ніж рік тому. "Ці запаси дозволяють говорити, що до кінця опалювального сезону об'єднана енергосистема України буде працювати в стабільному режимі", - розповіли в Мінпаливенерго.
Втім, представники теплокомуненерго заявляють, що сфера теплопостачання перебуває в критичному стані: компанії, що мають борги за газ, не можуть одержати ліміти на мазут, вугілля і газ, поки не покриють заборгованість. "Як ми можемо покрити борги, які накопичувалися роками, якщо населення стало гірше розраховуватися за послуги? - дивується директор КП "Полтаватеплокомуненерго" Леонід Братиков. - Крім того, ще на початку 2008 року мазут коштував 800 грн, а зараз 1860 грн за тисячу кубометрів - це практично еквівалентно вартості газу". Директор КП "Львівтеплокомуненерго" Ігор Марчак говорить, що підприємства теплопостачання перебувають на грані зупинки: "Всі західноукраїнські підприємства як великих боржників зобов'язали розплатитися за газ, інакше не буде лімітів на альтернативне паливо. Ми можемо припинити роботу в будь-який день".
Олена Сініцина, Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас