Газпром: Україна в односторонньому порядку змінила правила моніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Україна в односторонньому порядку змінила правила моніторингу

Енергетика
1994
Декларація, додана українською стороною до підписаних Росією і Євросоюзом "Правил моніторингу транзиту природного газу через Україну" означає, що Україна в односторонньому порядку змінила базові положення даного документа, йдеться в заяві "Газпрому", поширеній прес-службою газового холдингу. "Текст цієї декларації досі не наданий російській стороні, проте вже циркулює, і ми змогли з ним ознайомитися", - уточнюється в заяві.
"Газпром" підкреслює, що, залишаючи без коментарів "політичну частину вказаної декларації, що стосується надійності транзиту російського газу через територію України, несанкціонованого відбору цього газу і наявності заборгованості за поставлений газ", вважає сьогодні актуальнішими технічні питання, викладені в українській декларації.
Зокрема, в заяві концерну наголошується, що, "в той час, як на робочому рівні експерти Росії і Євросоюзу вже погодили технічні умови моніторингу і інструкцію для роботи представників контрольної комісії, Україна знову зайняла деструктивну позицію".
"Газпром" пояснює, що Україна вимагає від Росії безкоштовно надати їй 21 млн куб. м щодня для забезпечення транзиту. Проте, згідно з транзитним контрактом, що діє, НАК "Нафтогаз України" повинен використовувати на технологічні потреби газ з власних обсягів, або купити його у "Газпрому" або будь-якого іншого постачальника. Як варіант - купити його у одержувачів експортних обсягів російського газу, що йде транзитом через територію України.
Крім того, згідно з повідомленням "Газпрому", українська декларація відводить для роботи комісії максимум два місяці. "Хоча, на нашу думку, дана комісія повинна працювати аж до повного рішення конфліктної ситуації з транзитом газу європейським споживачам, зокрема - до закінчення судових розглядів з даного питання. До речі, судові позови чекають українську сторону і у зв'язку з непогашеною заборгованістю за газ, що становить 614 млн дол.", - йдеться в заяві газового холдингу.
Раніше 11 січня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що протокол про створення міжнародної комісії з контролю за постачаннями і транспортуванням газу з Росії з доповненнями від української сторони не матиме для Росії обов'язкової сили. Д.Медведєв назвав документ "нікчемним" і дав доручення уряду РФ не застосовувати підписаний протокол. Крім цього Д.Медведєв відзначив, що для набуття документом до чинності Євросоюзу необхідно переконати Україну відкликати свої доповнення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас