Машина часу. В якому році ми опинимося через 12 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машина часу. В якому році ми опинимося через 12 місяців

Казна та Політика
8845
Криза відкидає світову економіку на кілька років назад. Фокус спробував визначити, який рік наступить в Україні наприкінці 2009-го з погляду того або іншого економічного показника, і згадати події, що відбулися в ці роки
2007
Пасажирські авіа перевезення. 4,8-4,9 млн. чоловік
Українці літають все частіше, і авіаперевізники борються за нових пасажирів. Найбільша авіакомпанія "Аеросвіт" створила альянс із "Донбасаеро". Поширюються чутки про приєднання до альянсу "Міжнародних авіаліній України" і створення великого національного авіаперевізника, але цього так і не відбулося.
Іноземні інвестиції. $5 млрд.
Рекорд минулого року, коли була продана "Криворіжсталь", побити не вдалося.
Проте продовжилася банківська лихоманка, старт якої був даний роком раніше продажем банку "Аваль". В 2006-му французькі інвестори купили "УкрСиббанк" та "Індекс-Банк", а росіяни - банк "Мрія".
2006
Продажі нових автомобілів. 350-380 тис. штук
Україна перетворюється на країну нових машин - в основному за рахунок місцевих олігархів, які відкривають автоскладальні підприємства. За 2006-й у країні зібрано 250 тис. авто. Росте не тільки кількість, але і якість: 2006-й став останнім роком для машин з карбюраторними двигунами.
Іпотечне кредитування. $3,5 млрд.
Країну охоплює іпотечний бум. За рік банки нарощують портфелі кредитів на нерухомість у рази і йдуть на немислимі досі поступки в боротьбі за клієнтів. Разом з тим з'являються перші заяви експертів і банкірів про перегрів ринку і можливу кризу неплатежів по кредитах.
2005
Ціни на нерухомість. $1400-1800$/кв. м*
Ціни б'ють рекорди: рятуючись від інфляції, населення і бізнес скуповують квартири для перепродажу. Забудовники прогнозують, що нерухомість буде дорожчати ще мінімум 5-7 років. Компанія "XXI Століття" Лева Парцхаладзе залучає $139 млн. за 35% акцій у ході IPO на Лондонській біржі.
Середня зарплата $150
"Помаранчева" команда підняла рівень мінімальної зарплати і підвищила оклади держслужбовцям. Тим часом, очікуваного бізнесом зниження податків на фонд зарплати так і не відбулося, через що оклади найманих робітників підвищуються повільно, а в рядах підприємців росте невдоволення.
2004
Зареєстроване безробіття майже 1 млн. чоловік
Зайнятість населення - одна з ключових обіцянок обох кандидатів у Президенти. Прихильники Віктора Януковича лякають, що обрання Віктора Ющенка приведе до зупинки промпідприємств Сходу, помаранчеві, навпаки, обіцяють створити 5 млн. нових робочих місць за 5 років.
2000
Будівництво житла. 5 млн. кв. м.
Забудовники починають освоювати технології зведення висотних будинків. У Держкомітеті будівництва б'ють на сполох: якщо не розробити концепцію містобудування Києва, через 2-3 роки історичний центр столиці заполонять виродливі цегельні "свічки".
1999
Інфляція 17,5%
Навесні різко дорожчає продовольство, а влітку - бензин: світові ціни на нафту підскочили вдвічі. Уряд Валерія Пустовойтенка вводить держрегулювання цін на продукти і веде переговори з нафтовиками. Проте в наступному році інфляція буде ще більшою - 25,8%.
1997
Економічне зростання -5%
Початок 90-х, коли працівники заводів торгували на ринках, вже позаду - у країнах СНД росте виробництво. Але не в Україні - тут як і раніше криза неплатежів і спад виробництва, а кожне дев'яте підприємство не працює. ВВП країни почне рости тільки через 3 роки.
* - квартири в спальних районах Києва
Джерела: МВФ, Fitch, Державний центр зайнятості, Міністерство економіки, Міністерство праці, Міністерство будівництва, Нацбанк України, IATA, оцінки експертів
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас