Ющенко заперечує несанкціонований відбір російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко заперечує несанкціонований відбір російського газу

Енергетика
856
Президент України Віктор Ющенко заперечує заяву російського керівництва про несанкціонований відбір російського транзитного газу.
Про це він заявив напередодні на прес-конференції, присвяченій зустрічі із прем'єр-міністром Чеської Республіки, що головує в ЄС, Міреком Тополанеком, передає кореспондент РБК-Україна.
"Україна не украла жодного кубометра російського газу", - сказав Ющенко.
Президент України підкреслив, що Україна готова допустити на транзитні газові системи представників ЄК і Росії. Він також відзначив необхідність встановлення обладнання для контролю за споживанням і транзитом газу на всіх шести газопроводах, які йдуть із Росії в Україну. За словами Президента, це обладнання повинно контролюватися представниками ЄС.
Ющенко запевнив, що для України є обов'язком забезпечувати транзит російського газу в ЄС, і вона цей обов'язок виконує. За даними Президента, з 1 по 6 січня включно в Україну надійшло 1,488 млрд куб. м газу, 0,126 млрд куб. м був витрачений на прокачування, а 1 млрд 362 млн куб. м - поставлений у Європу. А фактичні постачання в Європу склали 1 млрд 435 млн, оскільки Україна використовувала свій газ для забезпечення транзиту, відзначив Президент.
Він також додав, що збільшення ціни на газ без збільшення ціни на транзит - це банкрутство української газотранспортної системи.
Нагадаємо, 7 січня ц.р. "Газпром" заявив, що Україна з початку 2009 р. незаконно відібрала понад 86 млн куб м транзитного газу.
У той же день "Газпром" припинив транзит газу в Європу по території України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас