Забудовники і банки не встигають за обвалом цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники і банки не встигають за обвалом цін

Нерухомість
11920
Незважаючи на те, що забудовники і банки, які продають заставні квартири, почали знижувати ціни, продавати квартири їм практично не вдається. Особливо це стосується забудовників, які намагаються реалізувати квартири в недобудованих будинках.
Рівень пропозиції квартир по Києву, що на початок 2009 року в найкращому разі становив $1,8-2 тис. за кв. м, в 1,5-2 рази перевищує розцінки вторинного ринку, які вже по деяких районах столиці України опустилися до $1-1,3 тис. за кв. м.
Відстають від вторинного ринку й банки України: їхні заявлені ціни не встигають за загальним падінням, і шанси знайти покупців наближаються до нуля. Наприклад, 1-кімнатні в Києві банками пропонуються по $65-100 тис., 2-кімнатні - по $105-120 тис., 3-кімнатні - по $130-180 тис. Це середньоринкові ціни вже позавчорашнього дня, а вони падають чи ледве не щодня. Та й навіщо покупцям зв'язуватися із заставними квартирами, по яких продавці поступаються неохоче (виходячи з того, скільки їм потрібно банкам повернути), якщо по "чистим" квартирам можна вторгувати набагато більше.
Те ж саме стосується недобудованих квартир, які, навіть якщо будинок готовий на 90%, не відомо коли здадуть в експлуатацію, з огляду на колосальні фінансові проблеми забудовників.
Тим часом експерти прогнозують ще більше падіння цін на нерухомість. "Найоптимістичніший прогноз - вихід з кризи почнеться на осінь, а на той час ціни впадуть ще на 30%", - заявляє президент Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов.
"Зниження вартості квартир на 30% в 2009-му - це дуже м'який для продавців прогноз, - говорить заступник директора АН "Ковчег-7" В'ячеслав Колосовський. - Зараз, незважаючи на різке здешевлення, ринок лежить, угод - одиниці, поступки по них - колосальні. Днями реальному покупцеві продали "одиничку" не за $50 тис., як просили, а за $35 тис.
Основна маса покупців, яка навіть має "живі" гроші на руках, вичікують, розуміючи, що це ще не межа - і, думаю, дочекаються свого. Якщо криза протриває, що найбільше імовірно, то ціни в 2009-му зваляться ще в 2 рази: повноцінні 1-кім. квартири підуть по $25 тис., 2-кім. - по $40 тис., 3-кім. - по $55 тис., тобто ціни повернуться до рівня 2002-2003 р. ".
"Імовірно, банкам в 2009-му ніде буде взяти гроші на видачу іпотечних кредитів, тому немає підстав розраховувати, що ринок "вторинки" пожвавиться, - думає керівник житлофонду консалтингової компанії "Нове місто" Ольга Читая. - Припускаю, що в цих умовах ціни впадуть за цей рік в 2 рази, а за 1,5 року - в 3 рази: "одинички" - до $20 тис. "двушки" - до $30 тис., "трьошки" - до $40 тис. ". Такий рівень цін фактично нижче сьогоднішньої собівартості будівництва нового житла в більшості київських забудовників.
Рівні падіння цін на нерухомість нижче $700-800 за 1 кв. м. означають, що фактично більшість забудовників виявляться банкрутами, тому що навіть продавши квартири за вищевказаними цінами вони не зможуть закінчити довгобудови і компенсувати свої витрати на спорудження будинків.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас