У Росії дозволили банкам продавати квартири боржників без суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії дозволили банкам продавати квартири боржників без суду

Нерухомість
1694
Депутати Держдуми остаточно прийняли поправки в закон "Про іпотеку", що спрощують реалізацію банками закладеного в них майна.
Дотепер продати квартиру боржника по кредитах банкіри могли лише за рішенням суду. Тепер, якщо борг перевищив 5% від оцінної вартості закладеного майна, неплатникові запропонують передати житло на продаж у добровільному порядку.
Позичальника-невдаху попросять підписати угоду зі своїм кредитором, завіривши її в нотаріуса. Якщо клієнт піде у відмову, останнє слово все-таки залишиться за судом.
Прихильники поправок відзначають, що раніше банки не мали дієвих механізмів для вилучення закладеної нерухомості: суди йшли дуже довго, що практично було рівним неповерненню навіть у випадку судового рішення на користь банку.
Супротивники змін упевнені, що після набрання законом чинності банки не пропустять нагоди включати в договір пункт про додаткову угоду як умову видачі кредиту.
"Це закон з "обомжевлення" середнього класу Росії", - заявив депутат Держдуми від "Справедливої Росії" Іван Грачов.
Раніше експерти прогнозували, що на початку 2009 року в “першої хвилі” скорочених через економічну кризу росіян закінчаться виплачені їм компенсації і почнеться загрозливе зростання прострочень по набраних громадянами кредитах. У підсумку реалізація застави за спрощеною схемою може гукнутися масовим виселенням з іпотечних квартир росіян, що опинилися в "кабалі" у банкірів.
Тим часом, обіцяні прем'єр-міністром Володимиром Путіним поправки, що гарантують надання відстрочки тим позичальникам, що втратили роботу через фінансову кризу, у Держдуму так і не надійшли. А законопроект, що забороняє банкам в односторонньому порядку підвищувати відсотки по вже виданих кредитах, уже більше місяця не може пройти друге читання.
Як повідомляється, прийнятий сьогодні законопроект все-таки залишає боржникам шанс не втратити квартиру: для цього сума боргу повинна перевищувати вартість житла. Це боржникові доведеться доводити в суді.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас